Türkiye’de karlı ve soğuk havanın etkisini göstermesiyle birlikte sürücüler için zorlu bir dönem başlıyor.
Türkiye'de kuru asfaltın üzerinde dahi çok sayıda kaza meydana gelirken, karlı havalarda yollarımız neredeyse hurdalığa dönüyor.Bu hüzünlü manzara karşısında yaşanan can kayıplarıysa işin en acı tarafını oluşturuyor.Karlı veya kaygan zeminlerde otomobil kullanmak kuru asfalttaki kadar kolay olmasa da birkaç küçük hareketle tehlikeyi arka plana atıp güvenli sürüşün kapılarını açabiliriz.Karlı havalarda güvenli araç kullanmanın ilk şartı; kulaktan dolma bilgilere sahip birkaç kişinin söylediği şeyleri silip atmaktan geçiyor.Bu bilgiler arasında yer alanlardan biri lastik havalarının indirilmesiyle aracın buz üzerinde daha fazla yol tutacağı düşüncesi. Tamamen yanlış olan bu düşüncede düşük hava basıncıyla sürekli dönen lastiklerin tabanı yerle tam temas etmez, aracın yol tutuşu azalır, fren mesafesi uzar, direksiyonu sertleşir. Yani araç kaymaya daha uygun bir hale gelir ve sürüş tehlikeye girer. 

Bir diğer tehlike de aracın çekiş tekerleğine uygulanan kuvvetle lastiğin yuvarlanma direnci azalır ve araç buz üzerinde kısmen de olsa yoluna devam eder. Araçtaki yükün dengesiz dağıtılmış olması ve tekerleğin yüksek devirde dönmesi karşısında oluşan titreşimler araç mekaniğine zarar verirken fazladan yakılan yakıt da cabasıdır.İşte tüm bunlar otomobil ve içindekiler için risktir. Oysa kar ve buz üzerindeki güvenli sürüşün ilk şartı yumuşak otomobil kullanmaktır.Kış lastikleri kullanıyorsanız işiniz daha da kolaylaşacaktır.Karlı havalarda zincir takmak çözümdür. Ancak bu parçaya olan ihtiyaç kısıtlı bir alandır.

Gizli buzlanmada da fayda sağlaması çok da muhtemel değildi.Kullandığımız otomobilin, 2 veya 4 tekerlekten çekişli, zincirli hatta paletli dahi olması, ABS, ESP, ASR gibi sistemlerle donatılmış olması kaygan yüzeylerde her zaman yardımcı olamaz.Gaz pedalına basma zamanı, frenleme şiddeti ve direksiyonu çevirme tarzı, kar ile buz üzerinde araç kullanırken ön plana çıkıyor.
Editör: Süper Kanal TV