Diyanet ise salgın sürecinde Hac ve Umre ziyaretlerinin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini açıklarken, bu ziyaretler için çeşitli kurumlara yapılan ödemelerin de askıya alındığını paylaşmıştı. Kovid-19 salgınının azaldığını görenler ise, ‘Bu yıl hac ne zaman yapılacak? Umre yapılacak mı?’ gibi sorulara yanıt aramaya başladı…

Suudi Arabistan’daki camilerin yönetimini elinde bulunduran Haremeyn kurumunun sosyal medya hesabından yaptığı duyuruya göre, geçtiğimiz günlerden itibaren Kâbe’nin de içerisinde yer aldığı Mekke’deki camiler dışında, diğer camilerde vakit namazlarına başladı.

Medine’deki dünyanın en büyük camisi olan ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in kabrinin olduğu Mescid-i Nebevi de dâhil, sosyal mesafe koşullarıyla cuma namazlarına izin verilmişti. Buna göre, hasta ve yaşlılara cami ibadeti yasaklanmıştı. Camilerde Kur’an-ı Kerim’ler kaldırılacak, abdesthane ve tuvaletler kapalı olacak. Camiler ezandan 15 dakika evvel açılıp, namazın bitmesinin ardından kapatılacak. 

BU YIL HAC VEYA UMRE YAPILACAK MI?

Hac ve Umre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; umre ve Mescid-i Haram’a ziyaret yasağının devam edeceği ve kararın aktif olarak devamlı gözden geçirileceği belirtildi. Tüm bu gelişmeler, bu sene hac ibadetinin maalesef yapılamayacağına dair işaret olarak yorumlanıyor.

Koronavirüs salgını olmadan önce normal şartlarda; Hac için kutsal topraklara gidişler 22 Haziran 2020 tarihinde başlayıp, 25 Temmuz 2020 tarihinde tamamlanacaktı. Dönüşler de 6 Ağustos 2020 tarihinde başlayarak, 2 Eylül 2020’de son bulacaktı.

DİYANET’TEN HAC AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada 2020 yılında Hacca gitmek üzere Diyanet ya da acentalara kesin kayıt yaptırıp ilk taksit ödemelerini gerçekleştirerek 2. ve 3. taksit ödemelerini henüz yapmayan hacı adaylarının taksit ödemelerini ve hac ile alakalı iş ve işlemlerin (hacı adaylarımızın eğitimleri, kitap, valiz, görevli seçimi ve eğitimi, malzeme dağıtımı gibi konular) ikinci bir duyuruya kadar ertelendiği kaydedilmişti.

Bu duyurunun ardından herhangi bir açıklama yapılmadı. Hac ya da Umre ziyaretlerine dair açıklamalar geldiğinde süperkanaltv.com'dan okuyabileceksiniz.

Editör: Süper Kanal TV