Sabah yazarı Ferhat Ünlü, hain darbe girişiminin öncesinde ve sonrasında Türkiye'den kaçaran dünyaya yayılan FETÖ'cülerin haritasını yayınladı.

Tarih: 15 Şubat 1999. Terör örgütü PKK'nın Lideri Abdullah Öcalan, CIA'in organize ettiği bir operasyonla Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye iade edildi. Bundan sadece bir ay altı gün sonra 21 Mart 1999'da o zamanlar terör örgütü olarak devletin Kırmızı Kitabı'na henüz girmemiş olan FETÖ'nün Lideri Fetullah Gülen ABD'ye kaçtı. Şimdilerde ABD talimatıyla Türkiye düşmanı cephenin koçbaşı olarak faaliyet gösteren bu iki örgütün evriminde 1999 yılı milattır.

Çünkü o yıl gerçekleşen iade ve firar, yaklaşık 40 yıllık mazisi olan bu iki örgütün metamorfozunda kilit rol oynadı. FETÖ'nün sapkın üyelerinin hâşâ Hicret olarak gördüğü Gülen'in firarından sonra örgüt küreselleşti. 'Sahte Bayrak', yani karşı cepheye oranın bir parçasıymış gibi ekilme operasyonunun tohumları o tarihten itibaren büyüdü ve zamanla hasat vermeye başladı. FETÖ, kendini Mehdi/Mesih olarak lanse eden sapkın lideri Feto'dan (Gülen) başlayarak kaçak bir örgüt haline geldi. Zaten ruhen vatansız olan FETÖ'cüler fiziken de vatansızlaştılar.

Üç Boyutlu Portre'de bu hafta FETÖ'nün dünya sathına yayılmış firar haritasını çıkaracağız. Örgüt yöneticilerinin nerelerde saklandığını güncel istihbari raporlara dayanarak ülke ülke ifşa edeceğiz. Ama önce firari, aranan FETÖ'cü sayısına dair genel bir sayı verelim. Savcılık ve mahkeme dosyalarına girmiş takribi 4 bin kişilik bir firar listesi var. Resmi evraklara girmiş tahminlere göre örgüt en az 150 milyar dolar civarı bir malvarlığına hükmettiğine göre 'büyük FETÖ firarı'nın finansmanı sorunu da kolaylıkla çözülmüş oluyor.

PAPUA YENİ GİNE'DE

Firar edilen yerler arasında hiç akla gelmeyecek ülkeler var. Adana eski İl İmamı Ömer Ekinci, genellikle gözden ve gündemden uzaklığı ifade etmek için kullanılan Papua Yeni Gine'de mesela. Dünya sathına yayılmış örgüt Papua Yeni Gine'de bile teşkilatlanmış. Orada FETÖ yurtları var. Son dönemlerde firar eden kimi isimler, Kırgızistan'da Issık Göl Sebat Kız Lisesi yerleşkesindeki öğrenci yurdu ile Bişkek'teki FETÖ evlerine yerleştirildi. Kalıcı ikamet için yer araştırılıyor. Örgütün ayrıca NATO'da görevli askeri ve sivil mensupları da var. Bunlardan biri olan Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu ABD'ye iltica talebinde bulundu. Estonya'nın başkenti Tallinn'deki NATO siber güvenlik üssünde örgütün TÜBİTAK'taki yanıltıcı raporları hazırlayan üyesi de var.

GÜNEY AFRİKA FAVORİ

İstihbarat kaynaklarından ve FETÖ'yü yakından tanıyan uzman bürokratlardan edindiğim bilgilere göre örgüt yöneticilerinin konuşlandığı ilk beş ülkeyi şu şekilde sıralamak mümkün: ABD, Kanada, Almanya, Belçika ve Güney Afrika. Güney Afrika ile suçluların iadesi konusunda bir anlaşmanın olmaması da FETÖ üyelerinin burayı tercih etme sebeplerinden biri. Bu ülkelerin ardından FETÖ'nün Türkiye'deki gibi bir darbe girişimine kalkışabileceği kadar güçlü olduğu Kırgızistan başta olmak üzere hemen tüm Orta Asya ülkelerini, yine örgütün öteden beri çalışma sahasına giren Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerini, Afrika'nın kıtasının hemen her ülkesini, Brezilya ve Arjantin'den başlayarak Amerika kıtasının güney parçasında yer alan ülkeleri ve elbette Avustralya kıtasını ve ülkesini saymak elzem. Uzun lafı kısası FETÖ, yaşam için elverişli olmayan Antarktika dışında dünyanın tüm kıtalarını firar alanı olarak kullanan bir küresel örgüt.

ÇOĞU ABD'DE

Şimdi gelelim hangi FETÖ yöneticisinin yeryüzünün neresinde olduğuna... Önce, SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün henüz firari değillerken bir kısmını bulup görüntülediği imamlardan başlayalım: Sözde kâinat imamı, FETÖ'nün lideri Feto 16 yıldır örgütünü yönettiği ABD Pensilvanya'da, model aldığı Cizvit Tarikatı'ndan kalma bir malikânede yaşıyor. Firari imamların en önemlilerinden biri, SABAH'ın, 17 Aralık operasyonundan bir gün önce, 16 Aralık 2013'te Zaman Gazetesi'ne girerken görüntülediği Kozanlı Ömer kod adlı Emniyet İmamı Osman Hilmi Özdil. Özdil, kayıtlara göre 5 Şubat 2014'te yurtdışına çıktı. Bir süre önce Tayland'da bile görüldü. Ne var ki şu anda bir Avrupa ülkesinde olduğu bilgisi var. 15 Temmuz'dan sonra meşhur olan Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz de firari, ancak şu anda nerede olduğu belli değil. Hakkında geçtiğimiz yıl yakalama kararı çıkarılan Sinan kod adlı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İmamı Murat Karabulut 4 Şubat 2014'te yurtdışına kaçtı. Karabulut'un son olarak bulunduğu ülke Güney Afrika Cumhuriyeti. Yargı imamı Ahmet Can ise 21 Şubat 2014'te ABD'ye gitti. FETÖ'nün firari imamlarının güncellenmiş son durumunu ise haberdeki haritadan görebilirsiniz...

FETÖ'NÜN MEDYA AYAĞI ABD'DE

FETÖ'nün yurtdışına giden medya ayağı üyelerinden Tuncay Opçin 28 Mart 2015'te, Adem Yavuz Arslan 6 Haziran 2014'te ABD'ye gitti. Emre Uslu 1 Mart 2014'te önce Belçika'ya, sonra ABD'ye giderken Önder Aytaç da 17 Kasım 2014'te İngiltere'ye gitti. Şu anda ABD'de. Örgütün komplocu kalemlerinden. 15 Temmuz sonrası Fuat Avni hesabını kullanan kişilerin başında olduğu ortaya çıkan Aydoğan Vatandaş da uzun yıllardır ABD'de yaşıyor.

SAVCILAR ALMANYA'YA FİRAR ETTİ

FETÖ'nün en meşhur isimlerinden, kumpasçı, darbeci savcı Zekeriya Öz 10 Ağustos 2015'te yine örgütten aldığı istihbarata binaen yurtdışına kaçtı. Almanya'ya elindeki kozmik bilgilerle birlikte, yani Türkiye aleyhine casusluk yapma teklifiyle iltica talebinde bulundu. Yine örgütün yargı ayağının önemli isimlerinden 17 Aralık savcısı Celal Kara da Zekeriya Öz'le aynı tarihte yurtdışına kaçtı ve o da Almanya'ya siyasi sığınma talebinde bulundu.

İL İMAMLARI NEREDE?

Örgütün himmet imamlarından 22 Ekim 2014'te, Barbaros Kocakurt da 7 Ağustos 2014'te ABD'ye uçtu. İl imamlarından İrfan Yılmaz 1 Eylül 2015'te İspanya'ya, bir diğer il imamı Sadık Kesmeci ise 7 Mayıs 2015'te İngiltere'ye gitti. FETÖ'nün bölge imamları da dünyanın çeşitli ülkelerinde firari. Ege Bölgesi İmamı Bekir Baz 3 Eylül 2014'te ABD'ye, Bursa Bölgesi İmamı Cansun Sarıyıldız 22 Kasım 2014'te Belçika'ya, Kayseri Bölgesi İmamı Sıtkı Baş 4 Nisan 2015'te Gürcistan'a, İstanbul İmamı Ahmet Kirmiç 8 Ağustos 2015'te Sırbistan'a, Ankara İmamı Cemil Koca 4 Aralık 2014'te ABD'ye, İstanbul eski İmamı Ahmet Kara 28 Eylül 2012'de ABD'ye, Ankara Yenimahalle İlçe İmamı Oğuz Umucu 3 Eylül 2015'te ABD'ye gitmiş görünüyor.