Konya’daki FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan işadamı Ali Fuat Deresoy verdiği ifadede örgütün himmet çarkını ayrıntıları ile deşifre etti. Örgütün yıl içinde verilecek himmet miktarının belirlenmesinin ardından söz konusu parayı garantiye almak için senet imzalattığı ortaya çıktı.

İfadesinde Fethullah Gülen’i ziyaret etmek için bir heyetle Pensilvanya’ya gittiğini anlatan işadamı Deresoy, “Amerika’da toplam 5 gün kaldım. Bu zaman zarfında Fethullah Gülen’in ikamet ettiği Pensilvanya eyaletindeki ikametine gittik. Ancak burada 2 gün kalmamıza karşın bizim kendisini görmeye yetkimiz olmadığını beyan ederek Fethullah Gülen ile görüştürmediler” dedi. 

KAPI GİRİŞİNDE YEMİN TÖRENİ

Gülen’in ikametine gittiklerinde üzerlerinde bulunan telefon ve her türlü iletişim araçlarıyla dijital materyallere üzerleri aranmak suretiyle el koyulduğunu anlatan Deresoy bir de yeminden bahsetti. Gülen’in yaşadığı yere girmeden önce bahçe girişinde kendilerine yemin ettirildiği anlatan Deresoy, “Burada gördüklerimiz ve yaşadıklarımızı hiç kimseye anlatmamamız konusunda namusumuz, şerefimiz üzerine ve şart ettirilerek yemin ettirdiler” dedi. Deresoy ayrıca Gülen’in evinden ayrılırken heyetten birinin de bin dolar bağış bıraktığını anlattı. HİMMET GARANTİSİ İÇİN İMZALI SENETDeresoy, örgütün himmet sistemi hakkında ise şu ana kadar ortaya çıkmayan bir bilgiyi paylaştı. Himmet sisteminde ilk olarak kişinin ne kadar vereceği belirleniyor. Kendisinin örgüt içinde olduğu dönemde yaklaşık 550-600 Bin TL verdiğini söyleyen Deresoy, himmet miktarı karşılığında senet imzalatıldığını açıkladı. 

HİMMET ÖDENMEZSE İCRA KAPIDA

Örgütün verilmesi kararlaştırılan parayı garantiye almak için senet imzalattığını belirten Deresoy, “Ben her yıl içerisinde ödemek üzere bir yıl vadeli çeşitli miktarlarda senet verdim. Bu senetleri işadamı H.Ü’ye veriyordum. Evrakın günü geldiği zaman cemaat mensubu muhasebeciler tarafından bu evrakın ödenmesi için takibi yapılıyordu. Eğer bir senedi zamanında ödeyemediğimiz takdirde bu senet derhal icra kanalıyla tahsil edilmek üzere avukata verilmekteydi” dedi. 

“BAĞIŞI BULAMAZSAN KENDİN ÖDERSİN..”

Deresoy ifadesinde kurban bayramlarında örgüte hangi üyenin ne kadar bağış yaptıracağının da belirlendiğini anlattı. Bir üyenin ne kadar bağış toplayacağının önceden söylediğini belirten Deresoy sistemi ifadesinde örnekle anlatarak, “Eğer bir üyenin 3 tane kurban bulması üzerine karar verilmişse ve o kişi 2 tane kurban bulabilmişse o kişi artık 3 kurban bedelini cemaate ödemek zorundadır. Yani söz verdiği üzere 3 tane kurban bulması gerekir iken 2 tane kurban bulduysa diğer kurban parasını da cebinden ödemek zorundadır” ifadelerini kullandı. 


İRTİBAT ŞEMASI

Soruşturma kapsamında Deresyo’un örgüt içinde irtibatlı olduğu kişiler de tespit edildi. İrtibatlar arasında örgütün Ankara imamı Cemil Koca’nın aralarına bulunduğu çok sayıda örgüt üyesi yer aldı.