AK Parti, hafta sonu gerçekleşecek olağanüstü kongresindeki genel başkan adayını bugün açıklayacak. Bugünkü MKYK toplantısının ardından saat 14.00'te açıklanacak genel başkan adayının eğilimlerden de birinci çıkan Ulaştırma BakanıBinali Yıldırım olmasına kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti hükümetlerinde 12 yıl kesintisizUlaştırma Bakanlığı görevini sürdüren, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en güvendiği isimlerden Binali Yıldırım, AK Parti'nin Genel Başkanı, Türkiye'nin yeni Başbakan'ı olacak.

EĞİLİM YOKLAMASI YAPILMIŞTI

AK Parti'de eğilim için oluşturulan komisyonun da dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptığı ve eğilimden çıkan Yıldırım isminin sunulduğu iddia edildi. Erdoğan'ın da eğilim yoklamasına paralel biçimde kafasındaki isim olarak Yıldırım'ı işaret ettiği ifade ediliyor.

AK Parti'de pazartesi ve salı günü, 800'ü aşkın partilinin katılımı ile eğilim yoklaması yapıldı. Yoklamalardan açık ara farkla önce çıkan isim Yıldırım oldu. Kapalı zarflarda ağırlıklı olarak tercih edilen Yıldırım'ın yanı sıra Bekir Bozdağ, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, İsmet Yılmaz, Berat Albayrak'ın da yazıldığı anlaşıldı.

Eğilim sonuçlarının dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaşıldığı iddia edildi. AK PartiGenel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Genel Sekreter Abdülhamit Gül, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'den oluşan eğilim heyetindeki bazı isimlerin Cumhurbaşkanı'na eğilim ile ilgili bilgi verdikleri ve görüşünü aldıkları iddia edildi. Erdoğan'a eğilimden çıkan ismin Binali Yıldırım olduğu da sunuldu.

ERDOĞAN'IN KAFASINDAKİ İSİM

Kulislerde Erdoğan'ın kafasındaki ismin de başından bu yana Yıldırım olduğu, Ak Parti'nin de bu yönde görüş bildirmesinden memnuniyet duyduğu iddiaları konuşuldu. Ataş ise kulislere yansıyan bu iddiaları resmi olarak doğrulamadı ve Erdoğan'ın onayının alındığı, randevu istendiği haberlerinin doğru olmadığını söyledi.

ATAŞ AÇIKLAYACAK

Tüm bu süreçlerin ardından Ak Parti MKYK bugün saat 11.00'de toplanacak. Toplantıda, eğilim sonuçları ele alınacak ve genel başkan adayının ismi kararlaştırılacak. Saat 14.00'te tüm milletvekillerinin de davet edildiği Genel Merkez'deki toplantıda Temayül Komisyonu Başkanı Mustafa Ataş 22 Mayıs'taki olağanüstü kongrede tek aday olacak ardından da Başbakanlık görevini üstlenecek ismi kamuoyuna açıklayacak. Nisan MKYK'sında atama yetkisi alınan Başbakan Davutoğlu'nun bugünkü toplantılara katılması beklenmiyor. Davutoğlu'nun Çankaya Köşkü'nde 19 Mayıs Gençlik ve spor Bayramı nedeniyle gençlerle bir araya gelmesi bekleniyor. Açıklanacak yeni genel başkan adayı, 2. Olağanüstü Büyük Kongre'ye tek aday olarak girecek. Seçilecek isim CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ardından Ak Parti'nin 3. genel başkanı olacak. Kongrenin konsepti "Kutlu yürüyüşe devam" olarak belirlenirken dün Ankara sokakları da pankartlarla süslendi.

YILDIRIM KİMDİR?

Ak Parti'nin kurucularından olan Binali Yıldırım 58'nci hükümet ile başlayan Ak Parti iktidarında üst üste kurulan dört hükümette de görev aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerden olan Yıldırım, Ak Parti'nin en çok konuşulan, tartışılan ulaştırma projelerine imza attı ve 12 yıl aralıksız Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Ak Parti döneminin en başarılı bakanlarından biri olan Yıldırım'ın adı daha önce de genel başkanlık için gündeme geldi. Yıldırım, Davutoğlu'nun adının açıklandığı toplantıya katılmamasıyla dikkat çekti. Ak Parti 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde büyük önem verdiği İzmir'de Belediye Başkan adayı olarak Yıldırım'ı gösterdi. Yıldırım bu nedenle bakanlık görevinden ayrıldı. Bakanlığı 26 Aralık 2013'te karaman Milletvekili Lütfi Elvan'a devretti. Yıldırım yerel seçimde partisinin İzmir'deki yüzde 30'lar civarındaki oyunu, yüzde 36'ya yükseltti, kazandığı belediye sayısını da birden 6'ya çıkardı ama seçimi kazanamadı.

ERDOĞAN YANINDAN AYIRMADI

7 Haziran 2015'te yapılan seçimlerde partisinin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekililistesinde yer almayan Yıldırım, Erdoğan'ın yanında görmek istediği isimlerin başında geldi. Başbakanlığı döneminde yatırımlardan sorumlu danışmanı olarak görevlendirdi, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması ile birlikte yine danışmanı sıfatıyla Saray'a geçti. 1 Kasım seçimlerine giderken kuralın kaldırılması üzerine İzmir'den aday gösterildi ve Meclis'e girdi. Adı Eylül ayında yapılan 5. Büyük Kongre öncesinde Erdoğan ve Davutoğlu arasında yaşanan MKYK listesi anlaşmazlığı üzerine genel başkan adayı olarak öne çıktı.

(Kaynak: Milliyet)