Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı. Video konferans ile 9'uncu kez gerçekleşen toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmalarını sürdürdüğü İstanbul Tarabya Huber Köşkü'nden katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Aziz Milletim...

Salgın sebebiyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması bizi gönlümüzce bayram yapmaktan mahrum bırakmış olsa da kalbimizdeki sevgiyi koruduk hatta güçlendirdik.

Salgının çok büyük kıyımlara yol açtığı ülkelerle kendimizi mukayese ettiğimizde elimizdeki nimetlere şükrettiğimizi biliyorum.

İşine ara verilen, geliri azaldığı için sıkıntı çeken vatandaşımız olmuştur. Devletin bütün imkanlarını sunarak yanlarında olduğumuzu gösterdik. Vatandaşlarımıza biner lira dağıtarak sıkıntılarına destek olmaya çalıştık. Vergi ve sigorta primi ertelemeleriyle, düşük maliyetli destekleriyle küçüklü büyüklü şirketlerimizin ayakta kalmasını temin ettik. İş dünyamızın yanında olmayı sürdüreceğiz.

Bu süreçte fedekarca görev yapan sağlık personelimize teşekkür ediyorum. 81 ilde uygulamadığımız kısıtlamalar valilik ve güvenlik güçlerimiz tarafından yürütüldü.

Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen yaklaşık 8 milyon 65 yaş üstü vatandaşımız ile 25 milyondan fazla 20 yaş altı gencimiz her türlü ihtiyaçları Vefa Destek Grupları tarafından karşılandı.

Halkımız yaptığı hiçbir fedakarlığın boşa gitmediğinden emin olsun. Ülke ve millet olarak birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi güçlü tuttuğumuz sürece Rabbim bizlerin önünde nice kapılar açacaktır.

Türkiye'nin gerçekten çok iyi bir yere geleceğinin işaretlerini şimdiden almaya başladık.

Son 18 yılda demokraside ve ekonomide kat ettiğimiz büyük mesafe geleceğimize güvenle bakmamız da en önemli güçtür.

Kendimize güveniyoruz, halkımıza ve devletimize güveniyoruz. Aydınlık geleceğe inanıyoruz. 

Yarın İstanbul'un fethinin yıldönümünde çok güzel programlara eşlik edeceğiz. Önce Sancaktepe'de Prof. Dr. Feriha Öz Hastanesi'nin açılışını yapacağız. Akşam saatlerinde Okçular Vakfı'nın Fetih Kupası yarışmaları gerçekleştirilecek. Ayasofya'da Fetih süresi okunacak ve dualar edilecek. Milletimizin fetih sevincini bu programlarla hep birlikte yaşayacağız. Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere gazilerimizi, şehitlerimizi, kahramanlarımızı hürmetle yadediyoruz.

Aziz Milletim...

Türkiye'nin cumhuriyet tarihi boyunca yaşadığı önemli dönüm noktaları vardır.  27 Mayıs darbesi ve sonrasında yaşananlar üzüntüyle andığımız dönemlerdir. 27 Mayıs Türkiye'ye darbe virüsünün girdiği ilk tarihtir.

Milletin baskısıyla geçilen çok partili siyasi hayatta, Demokrat Partisi'nin başa gelmesiyle yeni bir kalkınma projesi başlattı. Türkiye daha önce birer ikişer tanesine sahip olduğu hidroelektrik barajlarına 18 tane, sulama barajlarına 8 tane, limanlarına 11 tane, havalimanlarına 5 tane, rafinelerine 3 tane ilave etti. Tam bir hukuk katliamı örneği olan düzmece mahkemelerde aylar süren yargılama yapıldı. Sonuçta, Başbakan Menderes ve arkadaşları idam edilirken, yüzlerce kişi de uzun yıllar hapis yattı. 27 Mayıs darbesi ile atılım süreci kesintiyle uğramıştır.

Menderes ve arkadaşları idam sehpasına yürürken milletimizin yüreğinde bıraktığı acı hala tazedir. Yassıada'yı Odalar ve Borsalar Birliği ile 5 yıllık bir süreçten sonra dün Devlet Bahçeli ile birlikte Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak açtık. Menderes ve arkadaşlarını rahmetle anıyorum. 

En son 15 Temmuz'da darbe girişimini hep birlikte yaşadık. Bu tür darbelerin ve girişimlerin ülkemize çok ağır maliyeti olmuştur.  Milli iradeye yönelik saldırının Türkiye'nin büyük hamleler başlattığı dönemin arkasından gelmiştir.

Aziz Milletim...

Koronavirüs salgını küresel düzeydeki sınamalardan biridir. Hamd olsun milletimizin verdiği destek ve sağlık sistemimizle başarılı bir süreçle ilerliyoruz. 

Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmadık. 126 farklı devletten 75 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik. Ülkemizden yardım talep eden 135 ülkeden 100'üne cevap vermeyi başardık. 

65 yaş üstü ve 20 yaş altı evlatlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.

Hasta sayımız ve entübe sayımız sürekli azalıyor. Salgını kontrol altında tutuyoruz. 

Yaklaşık bir aydır normalleşme takvimimizde yer alan gelişmeleri yakından takip ederek açıklıyoruz.

ALINAN YENİ KARARLAR

Şehirler arası seyahat kısıtlaması 1 Haziran'dan itibaren kaldırılmıştır. Olumsuz bir durum görmememiz halinde yeniden getirebiliriz.

İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacak. Kronik hastalığı bulunan kamu hastalarının durumları değerlendirilecek.

Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı 1 Haziran'da açılacak.

65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek. İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlarımız maske, mesafe ve temizlik şartına riayet şartıyla işinin başında olabilecek.

3 kavram çok önemli: Maske, mesafe ve temizlik.

20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulmasını da 18 yaşa indiriyoruz. 0-18 yaş grubunun tamamı, çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma sınırlamasına tabi olmayacak.

Sürücü kursları, benzeri kurslar 1 Haziran'dan itibaren hizmet verebilecek.

1 Haziran itibariyle Restoran, kafe, pastahane, çay bahçeleri ve kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 20'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence ve nargile mekanları bu kapsamın dışındadır.

Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran'da hizmet vermeye başlayacak.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının bazılarını bir müddet daha sürdürmekte fayda görüyoruz.

Plajlar, milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran'dan itibaren faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri, 1 Haziran'da onlar da açılıyor.

Hayvan satış yerleri 1 Haziran'dan, hipodromlar 10 Haziran'dan itibaren faaliyete geçebilecek.

Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır.

Gençlik merkezleri, kütüphaneler 1 Hazarin'dan itibaren şartlar dahilinde açılacaktır.

Açık havada olan konserler de belli kontrol dahilinde faaliyete geçecek. Detaylı açıklamalar yapılacaktır.