CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, artan trafik cezaları ile birlikte gündeme gelenMOBESE kameralarını meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması talebiyle yazılı soru önergesi veren Sarıbal, "MOBESE sisteminin tüm gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi belli dönemlerde kalibre edilmesi zorunlu ve gereklidir" dedi. Kalibre edilmemiş cihazlara dayalı olarak kesilen cezaların tartışmaya açık olduğu hatırlatan Sarıbal, cezaların ailelerin asgari geçimini tehdit eder hale geldiğini belirtti. Sarıbal, önergede şu ifadelere yer verdi:

 "Mobeselerin kestiği cezalar ciddi rakamlara ulaşmıştır. Özellikle asgari ücretle geçinen bir aile eski model bir araçla 2 kez Mobeseye yakalandığında yaklaşık 412 x 2=24 TL'yi (erken öderse 618 TL) ceza ödemek zorunda kalmaktadır. Tabii ki trafik kurallarının işlemesi için cezai yaptırım gereklidir ve olmalıdır. Ancak bu cezalar asgari geçimi tehdit etmemeli ve de adil olmalıdır"

'Bu cezalar nereye aktarılıyor?'

Yazılı soru önergesinde MOBESE cezalarından elde edilen gelirleri de sorgulayan Sarıbal,  Ala'nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

1)    Mobeseler hangi sıklıkta ve hangi kurum/kuruluşlar tarafından kalibre edilmektedir?

2)    Bu kurum/kuruluşların yetkilendirilmeleri kimler tarafından yapılmıştır?

3)    2015 yılında Mobeselere dayalı olarak kesilen cezaların miktarı kadardır?

4)    Kesilen bu cezalar nereye aktarılmaktadır?

5)    Kesilen cezalardan muhataplarınca ödenmiş veya ödenmemiş olanların miktarları ne kadardır?

6)    Yıl içerisinde bir kişiye en fazla ne kadar ceza kesilmiştir?

7)    Birden fazla ceza almış kişilerin istatistiksel verileri nasıldır?

Editör: Süper Kanal TV