Cam filmi yasağının gelmesi üzerine tepkiler ile birlikte birçok soru gelmeye başladı. Cam filmi yasağının gelmesi ile birlikte renkli cam takılı araç sahipleri ceza yememek için cam filmi nasıl sökülür araştırmasına girdiler. Bunun yanısıra araçlarına fabrika çıkışı cam filmi olanlar da bu yasak içine girip girmediklerini merak ediyorlar. Arabalarında cam filmi kullanmak isteyenler ise ceza yememek için R43 cam filmi nedir  

araştırmaya başladılar. Peki en kolay ve en pratik cam filmi nasıl sökülür? Cam filmi uygulama şartları nedir? Hangi araçlar yasak dışında kalıyor? Fabrika çıkışı renkli cam yasak mı? R43 ne demektir? R43 cam filmi nedir?

CAM FİLMİ NASIL SÖKÜLÜR?
Cam filmi yasağı gelmesi ile birlikte ceza yemek istemeyen sürücüler, araçlarındaki filmleri söktürmek istiyorlar. Cam filmi söktürmek isteyenler ise aşağıdaki sıraladığımız birkaç tekniği uygulayabilirler. Bu işlemlerin uygulanması sırasında suyun aracın istenmeyen bölümlerine sızmasını engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

Cam Filmi Nasıl Sökülür?

1) Cam filmi kenar kısmından tırnak kullanılarak, olmuyorsa da falçata kullanılarak kaldırılmaya çalışılır. Eğer film cama çok kuvvetli bir şekilde yapışmadıysa, kaldırılan kısmından tutulan film yavaş ve dikkatli bir şekilde çekilerek camdan sökülür.

2) Film camdan sökülemiyorsa bu kez filmin ısıtılıp yumuşatılması gerekir. Bu iş için fön makinesi kullanılabilir. Fön makinesi ile iyice yumuşatılan film camdan rahatlıkla çıkacaktır.

3) Arka camlardaki filmlerin sökülmesinde rezistansa zarar verilmemesi için dikkatli olunmalıdır. Bunun için arka cam silindikten sonra koyu renk bir çöp torbası tek kat olarak camı kaplayacak şekilde kesilir ve arka cam dışarıdan tamamen bu poşetle kaplanır. İçeriden de camın altına yine tek kat siyah poşet serilir. Öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. Daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. Bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan  

film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir. Bu yöntem diğer camlar için de uygulanabilir.

4) İnatçı filmleri sökmek için kullanılan bir yöntem de buhar makinesi kullanılmasıdır. Film kenarından kaldırılarak film ve cam arasına sıcak buhar uygulanması filmin sökülmesini kolaylaştırır.

5) Filmler söküldükten sonra cam sabunlu su ile silinmeli, camda kalan yapıştırıcı artıkları da önce kredi kartı gibi sert bir malzemeyle, leke çıkmıyorsa da jiletle dikkatlice kazınarak çıkartılmalıdır.

BAKAN'DAN AÇIKLAMA "CAM FİLMİ HİÇBİR ZAMAN SERBEST OLMADI"
Cam filmi kullanımının hiçbir zaman serbest olmadığının altını çizen Özlü, nisan ayından bu yana emniyetle yapılan görüşmelerde, "Terör eylemleri var, tespit etmekte zorlanıyoruz" talepleri üzerine cam filmi yasağını sonlandırma yönündeki iradeyi ortadan kaldırdıklarını kaydetti.

Özlü, cam filmi yasağının devam etmesinin nedenini, "Bir terör eylemi olur ve 'Bu cam filminden dolayı olmuştur' derlerse, bunun sorumluluğunu almak zordur. Konu terör, insanların güvenliği, o bakımdan bir şey diyemiyoruz." sözleriyle açıkladı.

Bakan Özlü başka bir soru üzerine cam filmlerinin çeşitli dereceleri olduğunu belirterek, belli bir derecenin üzerindeki filmlerin yasak olduğunu da aktardı.

Özlü, yasağın camlarına sonradan film kaplatan tüm araçları kapsadığını bunun tek istisnasının fabrika çıkışlı araçlar olduğunu söyledi.

FABRİKA ÇIKIŞI RENKLİ CAM YASAK MI?
Cam filmi yasağı hangi araçları kapsıyor? Fabrika çıkışı cam filmi takılı olanlar bu yasağın kapsamına giriyor mu? Geçen hafta uygulama başlanılan cam filmi yasağı sonrası araç sahipleri bu soruların cevaplarını merak etmeye başladılar. Uzmanlar, bu konuda araç sahiplerine yardımcı olabilecek cevaplar veriyor.

Eğer arabanız fabrika çıkışı cam filmi takılı ise ve fabrika TSE standartları altında bu uygulamayı yaptıysa ki başka yolu yok, o zaman korkmanıza gerek yok. Fabrika çıkışı renkli cam takılı araçlar bu yasağa girmiyor.

R43 CAM FİLMİ NEDİR?
R43 cam, araçların fabrika çıkışında takılan renkli cam uygulamasıdır. TSE tarafından belirtilen R43 cam yönetmeliğinin amacı, camın yolcularda fiziksel yaralanmalara yol açtığını doğrulamak için hangi test türünün gerçekleştirileceğini ve hangi test sonucunun alınması gerektiğini tanımlamaktır. Cam, normal trafik koşullarında ve kullanım sırasında ortaya çıkabilecek yaralanmaları önleyecek kadar güçlü bir direnç göstermelidir. Atmosferik ajanlara, hava şartlarına ve aşınmaya karşı direnmelidir.

R43 cam yönetmenliğine göre bir diğer önemli konu ışık iletimidir. Cam filmlerinin ışık iletimi optik bir bozulmaya sebep olmamalıdır. Karayolları Trafik Yönetmenliği 63. maddesi bu konuyu şu şekilde açıklar "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır”.

CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?
Cam filmi yönetmenliği ile birlikte trafik polisleri denetimlere başladı. Cam filmi olan araç sayısı beş milyona yakın olduğu söyleniyor. Bu denetimler, R43 standartına uyan, fabrika çıkışı araçlar için geçerli değil. Cam filmini yukarıda söylediğimiz işlemler ile kendiniz sökemezseniz 150 lira civarında bir ücretle çıkartmanız mümkün. Renkli cam filmi cezası ise 427 lira.

CAM FİLMİ İLE İLGİLİ ŞARTLAR

Cam filmi yasağını içeren madde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçen hafta yürürlüğe giren cam filmi yasağına ilişkin denetimler başladı. Bu yönetmenliğe göre onay verilen cam filmi uygulama şartları şunlardır;

1- Araç ön camına hiçbir şekilde cam filmi uygulanamaz.

2- Dış ışık yansıtma oranı %15 üzerinde olan cam filmleri kullanılamaz.

3- Net cam filmi kalınlığı en fazla 80 µm (mikrometre 1/1000000 m) olmalıdır. (+2 µm ölçün toleransı uygulanır.)

4- Cam filmlerde PVC kullanılamaz.

5- Kaplamada kullanılan yapıştırıcı akrilik esaslı olmalıdır.

6- Cam filmlerin UV koruması %98 olmalıdır.

7- Cam filmi uygulaması sadece cam panellerin iç yüzeyine yapılmalıdır.

8- Sürücünün 180 derece ön görüş alanı içerisinde sağ ve sol kolunda kalan yan emniyet camlarına uygulanan cam filmleri ile ışık geçirgenliği en az %70 olmalıdır.

9- Sürücünün arka görüş alanı içerisinde kalan camlarda cam filmleri ışık geçirgenliği en az %20 olmalıdır.
Editör: Süper Kanal TV