Türkiye'nin nefesini tutarak merakla beklediği 1 Kasım seçimleri, Bursa'da da AK Parti'nin zaferiyle sonuçlandı.

 

7 Haziran'da Bursa'dan 9 milletvekili çıkaran AK Parti, 1 Kasım'da bunu 2 artırarak 11 milletvekilini Meclis'e göndermeyi başardı. CHP, 7 Haziran'daki durumunu korudu ve 5 milletvekilinde kaldı. Ülke genelinde olduğu gibi Bursa'da da hüsrana uğrayan partiler MHP ve HDP oldu. MHP'nin 3 olan milletvekili sayısı 2'ye düşerken, HDP Bursa'daki 1 olan milletvekilini kaybetti.

 

7 Haziran seçimlerinde yüzde 43.99 oy alan AK Parti, 1 Kasım'da oyunu 10 puan birden artırarak yüzde 53.18'e çıkardı. AK Parti, oy oranı ile birlikte milletvekili sayısını da artırdı. 

 

AK Parti'nin 9 olan milletvekili sayısı 11'e çıktı. AK Parti'den;

 

Mehmet Müezzinoğlu, Efkan Ala, Emine Yavuz Gözgeç, Cemalettin Kani Torun, Hüseyin Şahin, İsmail Aydın, Zekeriya Birkan, Hakan Çavuşoğlu, Bennur Karaburun, Müfit Aydın ve Osman Mesten milletvekili seçildi.

 

7 Haziran'daki milletvekili listesini değiştiren AK Parti'de aday olmayan Önder Matlı ile listeye giremeyen İsmet Su'nun yerine Efkan Ala, İsmail Aydın, Müfit Aydın ve Osman Mesten AK Parti'nin yeni Bursa milletvekilleri olarak Meclis'e gitmeye hak kazandılar.

 

CHP'DE DURUM DEĞİŞMEDİ...

 

CHP'de ise 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında bir değişim yaşanmadı. 7 Haziran'da yüzde 27.7 oy alarak 5 milletvekili çıkaran CHP'de oy oranı yüzde 26.87'ye düştü ancak 5 olan milletvekili sayısı değişmedi.

 

Milletvekili aday listesini büyük ölçüde koruyan CHP'de ön seçimden çıkan;

 

Lale Karabıyık, Ceyhun İrgil, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu yeniden milletvekili seçildiler.

 

MHP VE HDP 1 VEKİL KAYBETTİ...

 

MHP, Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da büyük bir hüsran yaşadı. MHP'nin 7 Haziran'da 17.48 olan oyu büyük bir düşüşle 12.39'a indi. Bu durum MHP'nin 3 olan milletvekili sayısının da 2'ye düşmesine neden oldu.

 

İsmet Büyükataman ile Kadir Koçdemir yeniden milletvekili seçilirken, 7 Haziran'da seçilen Tevfik Topçu'nun milletvekilliği kısa sürdü.

 

7 Haziran'ın kilit partisi HDP'de de şok vardı. Ülke geneliyle birlikte Bursa'da da oyları düşen HDP, Bursa'daki 1 milletvekili kaybetti. Asiye Kolçak da milletvekilliği kısa süren isimlerdin birisi oldu. HDP'nin Bursa'daki oyu yüzde 5.84'ten, yüzde 3.66'ya düştü.