Tayyare Cemiyeti tarafından ünlü mimar Arif Hikmet Koyunoğlu'nun projesi doğrultusunda yaptırılan ve 1932 yılında hizmete açılan Tayyare Kültür Merkezi, cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema-tiyatro-konser salonları arasında yer alıyor.

Yakın zamana kadar Bursa'da kültürel ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapabilecek nitelikteki tek merkez olan TKM, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile farklı semtlere yapılan kültür merkezlerine rağmen hem kent merkezindeki konumu hem de tarihi özellikleri nedeniyle bu alandaki önemini hiçbir zaman kaybetmedi.

Bursa genelindeki tüm ecdat emaneti eserleri ilk günkü ihtişamları ile kente yeniden kazandıran Büyükşehir Belediyesi, mevcut kent ziynetlerini de günümüz koşullarına göre yenileme çalışmaları kapsamında TKM'deki çalışmalara da start verdi. Proje kapsamında yangın, ses, ışık, alarm sistemleri tümüyle yenilenirken, fuaye alanından balkonlara, duvarlardan zemine ve koltuklara kadar tamamen yenilecek olan TKM, modern bir görünüm kazanacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TKM'deki yenileme çalışmalarını yerinde inceledi. TKM'nin tescilli bir yapı olduğunu ve bugüne kadar birçok sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yaptığını hatırlatan Altepe, "Ancak bu tarihi yapı, zamanla yoruldu. Bir taraftan kentimize farklı kültür merkezleri kazandırırken, TKM'nin de günümüz şartlarına göre yeniden uyarlaması gerekiyordu. Özellikle yangın gibi güvenlikle ilgili imalatlar günümüz standartlarına uymuyordu. Yangın tesisatı, ses, ışık sistemleri tümüyle yenileniyor. Bunun dışında duvarlardan zemine ve balkonlara kadar burası tepeden tırnağa yenilecek. Yaklaşık 6 milyon lira harcayacağımız TKM, her şeyiyle yepyeni bir merkez olacak ve yine güzel organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam edecek. Çalışmalar hızla devam ediyor. Kısa zamanda toparlayıp, yeniden hizmete açmayı hedefliyoruz" dedi.