Uygulamadan verimli sonuç alınması üzerine MEB, aralarında İstanbul ve Bursa'nın da bulunduğu 16 büyükşehirde daha ehliyet için e-sınav merkezi açma kararı verdi.

Yeni e-sınav merkezlerinin 2016 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanıyor. Böylece Türkiye genelinde ehliyet sınavları, İstanbul'da 2 tane olmak üzere, 18 ilde toplam 22 e-sınav merkezinde yapılmaya başlanacak.

AYDA 3 BİN 360 KİŞİ GİRİYOR

Haftada 840, ayda 3 bin 360 sürücü kursiyerinin elektronik ortamda ehliyet sınavına alındığını kaydeden bakanlık yetkilileri, e-sınav yapılan aday sayısının yeni merkezlerle birlikte çok daha artacağını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca gerçekleştirilen sınavlarda "elektronik sınav" (e-sınav) uygulamasına geçilmiştir. Bakanlık,  ehliyet sınavını, pilot il belirlediği Ankara'da artık elektronik ortamda da gerçekleştirmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı, "ehliyet sınavı" olarak bilinen Motorlu Taşıt Sürücü Adayı Sınavı'nın (MTSS) elektronik ortamda yapılmasına ilişkin projenin teknik altyapı hazırlıklarını tamamlayarak uygulamaya geçirmiştir.

Böylece, bu sınav, adayların istedikleri zaman, randevu alarak girdiği ve bilgisayarda yöneltilen soruları yanıtladığı TOEFL, GMAT, IELTS gibi uluslararası sınavların yöntemiyle gerçekleştirilecek.

İlk deneme Ankara'da yapılmıştır

Buna göre, sınava katılacak aday, sürücü kursunu tamamladıktan sonra, belirlenen sınav merkezlerine başvurarak, önce randevu alacak. Aday, randevu saatinde sınav merkezine giderek, elektronik ortamda sınava girecek.

Sınav soruları bilgisayar tekniğine göre hazırlanmıtır. Adaylar, elektronik ortamdaki sınavda, klasik test sınavındaki şekiller ve çizimler yerine gerçekçi ve hareketli görüntüler eşliğinde hazırlanmış soruları yanıtlayacak.

Adaylar, sınava girdikten en geç 1 saat sonra sınav sonucunu öğrenebilecek

E-sınav uygulaması Ankara'da yapılacak denemeden sonra diğer illere yaygınlaştırılacak. Elektronik ortamda sınava girebilmek için bilgisayar kullanabiliyor olmak gerekecek. Bilgisayar kullanmayı bilmeyenler için mevcut yazılı klasik test usulü uygulama, bir süre daha devam edecek. Ancak son aşamada, ehliyet sınavı tamamen elektronik ortamda düzenlenecek.

"SBS ve DPY bu yöntemle yapılabilir"

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ehliyet sınavının bu şekilde yapılacak olması dolayısıyla hem zamandan hem de iş yükü ve maliyetten kazanç sağlanacağını ifade etti.

Adayların, sürücü kursunu tamamladıktan sonra, sınavın yapılacağı tarihi beklemek zorunda kalmayacağına işaret eden yetkililer, kursu tamamlar tamamlamaz randevu alarak sınava girebileceklerini kaydetti.

Yetkililer, sınav kılavuzu ve diğer evrakın dağıtımı ve basımı maliyetlerinin yanı sıra harcanan zaman ve emek ile "belirli bir günde insanların belli yerlere yığılmasına yol açan trafiğin de ortadan kalkacağını" belirtti.

Ehliyet sınavı için hazırlanan bu projenin, "Görevde Yükselme" gibi diğer bazı sınavlarda da uygulanması planlanıyor.

Bakanlık yetkilileri, "Belki çok ilerde, Seviye Belirleme Sınavı, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı gibi merkezi yapılan bütün sınavlar e-sınava dönüştürülebilir" dedi.

1. GENEL AÇIKLAMALAR

Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS), kara yollarında seyreden araçları kullanacak sürücü adaylarına yönelik, teorik ve uygulama sınavlarını kapsamaktadır.

e-Sınav, basılı evrak kullanılmaksızın sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemin elektronik ortamda ve bilgisayarlar aracılığıyla yapıldığı sınavlardır. Genel Müdürlük tarafından belirlenen merkezlerde, belirlenen tarih ve saatlerde "e-Sınav randevu sistemi" üzerinden yapılan başvurular dikkate alınarak
yapılmaktadır.

MTSK Müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu derslerin eğitimlerini tamamlayan tüm adaylar ile halen klasik sınavda sorumluluğu devam adaylar e-Sınav başvurusu yapabilir. MTSAS e-Sınav uygulamasına başvuru yapan adaylar klasik sınava geçiş yapamazlar. Tekrar klasik sınava geçiş yapabilmeleri için e-Sınavdaki haklarını (5 hak) doldurmaları ya da kurstan kayıtlarını sildirmeleri gereklidir.

Editör: Süper Kanal TV