Afyonkarahisar NG Güral Otel'de düzenlenecek olan 23’üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için kente gelen İçişleri Bakanı Efkan Ala, 6-7 Ekim olaylarının ardından HDP’nin Kobani için yaptığı ikinci eylem çağrısına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, HDP’nin bir siyasi parti olduğu ve bir siyasi partinin yapması gereken şeyin miting düzenlemek olduğunu belirterek, "Mitinge katılan insanların tedbirlerini de güvenlik birimlerimiz alır, güvenliklerini alır. Ve hangi mesajı vermek istiyorsa yasalara uygun şekilde oradan mesajlarını verir. Bunu yapmamıştır HDP. Yine yasadışı yollara çağrı yapmıştır. İnsanları sokağa çağırmak bizim kanunlarımıza aykırıdır" dedi.

TEDBİRLER ALINACAK
Sokağa çıkanların, çocukların sorumluluğunun HDP’nin üzerinde olduğunu belirten Efkan Ala, şöyle konuştu; "Biz kesinlikle bu çağrıya vatandaşlarımızın kulak asmamasını, uymamalarını arzu ediyoruz. Hiç kimsenin burnunun kanamasını arzu etmeyiz. Bütün vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini temin edecek emniyet tedbirlerini elbette alacağız, alıyoruz. Ama insanlarımızın mal ve can güvenliğini tehlikeye düşürecek bu tür çağrıyı tekrardan yapmış olması ikinci büyük hatasıdır HDP’nin. Bu ülke hepimizin ve hepimizin üzerinde titremesi gereken sorumluluklarımız var. O çocuklar sokağa çağrılarak gelecekleri karartılıyor. Onların üzerinden siyaset yapılıyor. Bunlar doğru şeyler değil."

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLUR MU?
Vatandaşların herhangi bir şiddet gösterisinde bulunmayacaklarını ve onların çağrısına uyarak sokağa çıkmayacaklarını düşündüğünü belirten Ala, şöyle konuştu: "Biz OHAL’i kaldıran iktidarız. Hiçbir zaman bunu telaffuz etmeyiz. Ama vatandaşlarımızın yine o bölge veya başka bölgede can ve mal güvenliklerini sağlamaktan sorumluyuz. Onu sağlamak için yetkilendirildi, görevlendirildi güvenlik birimlerimiz. Hatta bu yasadışı gösterilere katılanları engellemek, onların yasalara aykırı davranış sergilemelerini engellemek onların da lehinedir. Çünkü geleceklerine aktarılıyor bu tür suçların içinde bulunmaları. Bir çocuğun suça itilmesi, suça çağrılması ne demek? Onun geleceğine bir not değil mi, geleceğinde her zaman karşısına çıkacak bir sorun değil midir bu? Bu kayıtlara girdiğinde yazık değil mi bu çocuklara? Onun için ben bize düşeni yapıyorum. Çağrımı yineliyorum yanlıştır, yasadışıdır, kanun dışıdır, buna cevap verilmemelidir, bu çağrıya uyulmamalıdır."