Yeni sisteme göre, bireylerin kaç ay askerlik yapacağı, eğitim durumuna göre belirlenecek. Askerlik hizmeti sırasında orduda kalmak isteyenler ise, askerlik süresini tamamlamasının ardından "sözleşmeli subay" olabilecek.

1 aylık eğitim

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), yeni askerlik sistemi üzerinde çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Kulislerdeki iddialara göre, yeni askerlik sisteminde farklı süre formülleri üzerinde duruluyor. Formüllerden birine göre, bireylerin kaç ay askerlik yapacağını kendi eğitim durumu belirleyecek. 3-6-9 ve 12 aylık dönemler halinde yapılması planan sistemde, üniversite mezunları avantajlı olacak. Örneğin, 4 yıllık üniversiteyi bitiren için 2 ay, 2 yıllık okul bitiren için 4 ay, lise mezunu için 12 ay gibi kademeli bir formül olabilecek.

Yeni sistemde, TSK'nın yıllık 400 bin er-erbaş ihtiyacı da göz önünde tutuluyor. Tam profesyonel askerliğin Türk toplumuna çok uygun olmadığını dile getiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, halkın Silahlı Kuvvetler ile bağının önemine dikkat çekmişti. Yeni sistemde, temel askerlik eğitimi zorunlu olacak. Temel askerlik süresinin ise en az 1 ay olması bekleniyor. Geri kalan askerlik süresinde yükümlüler, belli bir bedel ödemek koşuluyla terhis olabilecek. Yani yükümlüler kalan askerlik süresini bedelli yapmış olacak.

Daha önce yaş sınırına bağlı olarak zaman zaman çıkarılan bedelli askerliğin, yeni sistemde sürekli hale getirilmesi planlanıyor. Bedelli askerlik için yaş şartı da aranmayacak. Askerlik çağına gelmiş 20 yaşından sonra herkes bundan faydalanabilecek.

Ücreti ne kadar?

Bedelli askerlik ücretinin ne kadar olacağı üzerinde farklı seçenekler bulunuyor. Bedelli için yasaya bir rakam konulması ve bunun her yıl yenilenmesi üzerinde duruluyor. Ücretin her ay için asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanması formülü de masada.

Sözleşmeli subay

Askerlik hizmeti sırasında orduda kalmak isteyenler, askerlik süresini tamamladıktan sonra belli sınavların ardından, "sözleşmeli subay" olabilecek. Örneğin 3 yıllık sözleşmeli subaylığın ardından başarılı görülenler, kadrolu olarak subaylığa geçiş yapabilecek. MSB, ilgili bakanlıklarla yapacağı istişarenin ardından çalışmaları tamamlayarak, Cumhurbaşkanlığı'na sunacak. Ardından çalışma, yasalaşması için Meclis'e gelecek. Çalışmanın tamamlanması ve TBMM'nin takvimi göz önüne alındığında, yeni askerlik sisteminin 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Meclis'e gelmesi bekleniyor.