Milyonlarca hacı adayının beklediği Hac kuraları çekilidi. Heyecanla bekleyişin sona erdiği hac kura çekiliş sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığında, bilgisayar ortamında, basın ve kamuoyuna açık yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda elektronik ortamda yapılan kura çekim töreni, salonu dolduran ve ekranları başında bu heyecana eşlik eden hacı adaylarının yoğun ilgisiyle çekildi.

Bu yıl, 581 bin 768 vatandaş ilk kez hac müracaatında bulunurken geçen yıl hac kurasına katılmasına rağmen hacca gidemeyen 1 milyon 178 bin 983 kişinin kayıtları yenilendi. Hac vazifesini yerine getirmek için heyecanla bekleyen vatandaş; ''hac kura sonuçları açıklandı mı?'' sorusuna yanıt arıyor.

DİYANET HAC KURA SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI -TIKLA ÖĞREN

1 milyon 760 bin 751 kişi arasında çekilen kura sonucunda 59 bin 200 kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazanacak. Kura çekim törenine katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, hac kurasının heyecanla, aşkla, sabırla bütün bir yıl boyunca beklenen bir tören olduğunu belirtti.
"Hac bir mekteptir"

Haccın insanı olgunlaştıran, eğiten bir mektep olduğunu kaydeden Başkan Yardımcısı Yılmaz, şunları söyledi; "Hac, kelime anlamı olarak ‘yüksek bir gaye, yüce bir hedef’ demektir. Hac, insanı yüce gayelere hazırlayan heyecanı ve coşkusu yüksek bir mekteptir. Bu mektebin sahibi Allah, yeri Mekke, Kabe, Mina, Arafat, Müzdelife ve nihayeti Medine’dir. Hac, insanlığın atası Hz. Adem ve Hz. İbrahim’in ilk rehberi olduğu, Hz. Muhammed’in ilk muallimi olduğu bir mekteptir. Üniforması kefeni andıran ihramdır. Asıl hedefi takva olan bir mekteptir. Sevginin gönle nakış nakış işlendiği ve talim edildiği bir mekteptir. Sabrın, paylaşmanın, dostluğun yüksek seviyede yaşandığı bir mekteptir. Allaha verdiğimiz ilahi sözleşmeyi yeniden yaşadığımız bir mekteptir. Tavaf esnasında suyun akışını andıran hacı kardeşlerimizin coşku ve kaynaşmalarının melekleri andırdığı bir mekteptir. Duyguların şefkatle yıkandığı heveslerin edeple uslandığı bir mekteptir. Kabe ile kalp ilişkisini öğreten kalbin Kabe’den daha üstün olduğunu anlatan bir mekteptir."

HAC KESİN KAYITLARI
Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç ise, 2016 yılı hac organizasyonuna ilişkin bilgi verdi. Hac kesin kayıtları, 7-18 Mart'ta, her ilde ve her bir hac konaklama türünde yapılacak. İlk hac kafilesinin 4 Ağustos'ta, son hac kafilesinin 5 Eylül'de gideceği kutsal topraklardan dönüşler ise, 16 Eylülde ilk kafilenin, 16 Ekim'de de son kafilenin gelmesiyle son bulacak. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kura çekiminden sonra kesin kayıt yapmaya hak kazanan vatandaşların, ‘kesin kayıt yaptırabilir’ belgelerinin, cep telefonlarına gelen kısa mesajdaki şifre ile alabileceklerinden, özellikle cep telefon bilgilerinin güncellenmesi gerektiği uyarısında bulundu.