Türkçesi hazır erişte olan Noodle, son yıllarda ülkemizde de oldukça revaçta. Japon mucit ve iş adamı Momofuku Ando, ​​1958'de Japonya'da yapılan dünyanın ilk hazır eriştesinin mucidi.

Un, nişasta, su, tuz içeren bu gıda maddesi monosodyum glutamat (MSG) içeren baharat, tuz ve tatlandırıcı paketlerinde satılmaktadır.

Noodle, yukarıda belirtilen malzemelerin karıştırılması, hamurun açılması ve erişte haline getirilmesiyle yapılır. Erişteler buharda pişirilir, kurutulur, dehidrasyon için kızartılır, soğutulur ve ardından ayrı ayrı paketlenir.

SODYUM ORANI OLDUKÇA YÜKSEK

Yiyeceklerin besin içeriği, türüne veya lezzetine bağlı olarak değişir. Hazır eriştelerin büyük çoğunluğunun kalorisi düşüktür, ancak aynı zamanda lif ve protein de düşüktür. Ayrıca yağ, karbonhidrat ve sodyum bakımından yüksek olmaları ile ünlüdürler. Özellikle A, C, B12 ve daha fazlası olmak üzere önemli besin maddelerinden yoksun bir gıda maddesi.

İnsanlar, hazırlama kolaylığı ve tadı için hazır erişte tüketmeyi ne kadar sevse de, birçoğu altta yatan sağlık risklerinin farkında değil. Özellikle her gün erişte tüketmek sağlık için çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

Tek bir hazır erişte porsiyonu, 100g porsiyon başına 397 – 3678mg arasında, bazen daha da fazla sodyum içerebilir. Sodyum vücudunuzun düzgün çalışması için gerekli bir mineral olsa da, çok fazla sodyum sağlığınız için iyi değildir. Tuz oranı yüksek bir diyete sahip olmak mide kanseri, kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Tuza duyarlı olduğu düşünülen kişilerde, yüksek sodyumlu bir diyet, kalp ve böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilecek yüksek tansiyon riskini artırabilir.

Noodle, birçok işlenmiş gıdada bulunan çok yaygın bir katkı maddesi olan MSG'ye sahiptir. Başlıca rolü, yiyeceklerin lezzetini arttırmaktır. Pek çok gıda türünde yaygın olarak kullanılmasına rağmen, vücut üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri konusunda bazı endişeler vardır.

BESLENME AÇISINDAN SINIFTA KALIYOR

MSG tüketimi baş ağrısı, mide bulantısı, yüksek tansiyon, halsizlik, kas gerginliği, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı ve ciltte kızarma gibi semptomlarla bağlantılıdır. Bazı çalışmalar, yüksek MSG tüketimini obezite ve artan kan basıncıyla ilişkilendirir.

Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor

Düşük kalorili bir yiyecek olmasına rağmen, hazır erişte aynı zamanda lif ve protein açısından da düşüktür, bu da onları kilo vermek için iyi bir seçenek haline getirmeyebilir. Eriştelerdeki düşük protein ve lif seviyeleri göz önüne alındığında, onları düzenli olarak tüketmek muhtemelen açlığınızı gidermez veya kendinizi tok hissetmenizi sağlamaz.

Bazı araştırmalar, hazır eriştelerin düzenli tüketiminin genel olarak düşük diyet kalitesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bir çalışma, hazır erişte tüketenlerin diyetlerini tüketmeyenlerin diyetlerini karşılaştırdı. Hazır erişte tüketicilerinin protein, kalsiyum, C vitamini, fosfor, demir, niasin ve A vitamini alımında önemli düşüşler yaşadığı gözlemlendi. Sodyum ve kalori alımında da bir artış oldu. Hazır eriştelerin ayrıca kişinin kalp hastalığı, diyabet ve inme riskinizi artıran bir durum olan metabolik sendrom geliştirme riskini artırdığı görülmüştür.

Editör: Süper Kanal TV