Küresel hisse senedi piyasalarındaki Mayıs ayından bu yana gerçekleşen 15 trilyon dolarlık çöküş, güvenli liman arayışındaki yatırımcılar için altının cazibesini tekrar uyandırıyor.

Altının onsu bugün yüzde 0.50'nin üzerinde yükselişle 1.103 dolara kadar yükseldi.

Hedge fonları, altında tüm zamanların en sert düşüş beklentisi içinde olmalarının sadece üç hafta sonrasında, geçtiğimiz hafta net uzun pozisyonlarını iki katından fazlasına artırdı. Yatırımcıların elinde bulundurduğu exchange traded ürünler (ETP), yılın en hızlı temposunda artış gösteriyor. ETP'lerin 2016 yılındaki değeri 3 milyar dolar artış gösterdi.

'ESKİ MODA GERİ GELİYOR OLABİLİR'

Ed Ed Morse öncülüğündeki Citigroup Inc. analistleri geçtiğimiz hafta 2016 fiyat tahminlerini yukarı çekmesiyle birlikte, bu kez küresel piyasalara ilişkin endişelerin metali destekleyeceğini öngördü.

Boston'da "İnsanlar jeoplitik veya ekonomik olsun, risklere alıştı" diyen State Street Global Advisors'dan George Milling-Stanley, "Eski moda geri geliyor olabilir. Bence insanların tamamen rahat ve sorunsuz hissettiği atmosfer kaybolmaya başlıyor. İnsanların artık riskli pozisyonlara çok dikkatli bakmaya başladıklarını düşünüyorum" dedi.

GEÇEN YIL YÜZDE 10 DÜŞTÜ

Florham Park, New Jersey'de Stifel Nicolaus & Co.'nun portföy yöneticisi ve piyasa stratejisti Kevin Caron, "Altına yönelik bu ayki alımlar kısmen yatırımcıların portföylerini tekrar dengelemesinden kaynaklandı" dedi ve "Burada giriş fiyatının 2,000 dolardan ziyade 1,000 dolara yakın olması çok daha fazla anlam ifade ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın geçen yıl, yatırımcıların Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımına ilişkin beklentilere bağlı olarak yüzde 10 düştü. Fed Aralık ayında bu artırımı gerçekleştirdi.

Editör: Süper Kanal TV