Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda yani kamuoyunda Zorunlu Trafik Sigortası olarak anılan sigortanın genel şartlarında geçtiğimiz yıl yapılan değişiklik sigorta primlerinde büyük artışlara yol açtı.

Araçların trafiğe çıkabilmesi için zorunlu olan Trafik Sigortası fiyatlarına yüzde 100 ile yüzde 300 arasında zam geldi.

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ÖNE SÜRDÜĞÜ SEBEPLER:
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, trafik sigortası primlerinin neden yükseldiğine ilişkin yaptığı açıklamada sektörün hiçbir zaman para kazanamadığını bundan sonra da kazanmayacağını söyleyerek zararın sebebinin sigorta kapsamında sunulan teminatlar olduğunu belirtmişti. Bu teminatlar maddi, tedavi, sürekli sakatlık ve destekten yoksun kalma olarak sıralanıyor. Ülger bedeni hasarların 2016'da sektöre yaklaşık 2 milyar lira ek maliyet getireceğini söylemiş ve "Sizin bunu bilerek tarifenize yansıtmama şansınız var mı? Bu yeni bir konu" demişti.

Ülger ayrıca teminat tanımlarının farklı yorumlanmasının, hesaplamalarda standart bulunmamasının, döviz kurundaki aşırı dalgalanma ile yedek parça maliyetlerinin artmasının ve geriye dönük uygulanan yargı kararlarının da trafik sigortalarındaki zararlar olduğunu söylemişti.

"SOYGUNA DUR DİYELİM"
Kartal Taksi Durakları Derneği Aralık ayında sigorta zamlarını protesto etti.Taksilerin üzerine "Trafik sigortasındaki soyguna dur diyelim" yazılı afişler asıldı. Taksiciler, sigorta poliçelerinin son zamlarla ödenemez duruma geldiğini, hasarsızlık indirimlerinin hiçe sayıldığını, oranların kat kat arttığını belirtti.
Esnaf birliklerinin, derneklerin ve çeşitli kesimlerden araç sahiplerinin basına yansıyan protestolarında Zorunlu Trafik Sigortsı primlerinin adaletli ve vatandaşın bütçesini sarsmayacak makul bir fiyata çekilmesi istendi.

"ELEKTRİKTEKİ KAYIP KAÇAK GİBİ..."
Birleşik Taksi Şoförleri Derneği (BTD) Başkanı Hüseyin Duman, Zorunlu Trafik Sigortası fiyatlarındaki fahiş artış için mahkemeye gidilmesi gerektiğini söyleyerek; Burada kelimenin tam anlamıyla haksızlık yapılmakta. Tıpkı elektrikteki kayıp kaçak bedeli gibi mahkemeye gidilirse vatandaş kazanacaktır" dedi.

"İNSANLARLA DALGA GEÇİYORLAR"
İyi sürücü- kötü sürücü uygulamasının kaldırıldığını, her kötü sürücünün yükselen priminin de iyi sürücülere ödetildiğini belirten Duman; "2 senedir kaza yapmayan, bir sene önce 1500 lira ödenen araç için bu sene 5.400 lira ödeniyor. Bu arada sigorta şirketleri bu 5.400 liradan 50 kuruş indirim yapıp "tavan fiyat uygulamıyoruz" diyerek insanlarla dalga geçiyor" dedi.
Hüseyin Duman, ticari araç sürücüleri olarak kaza yapılınca tutanak tutulmasını istemediklerini çünkü yüzde 100 haklı da olsalar trafik sigorta primlerinin yükseltidiğini vurguladı.

"KOTALARI ARTIRILSIN YA DA SADECE KASKO YAPILSIN"

BTD Başkanı Hüseyin Duman şöyle devam etti; "Sigorta firmalarına devlet tarafından belli bir kota konmuş. Bu kotayı doldurduklarında bize 'Riski fazla olduuğu için sigorta yapmak istemiyoruz' diyorlar ve fiyatları istedikleri gibi artırıyorlar. Devletimiz şirketlerin kotasını yükseltsin ki müşteri için yarışsınlar.

Kasko fiyatına trafik sigortası yaptırıyoruz. Eğer şirketlerin kotası artırılmıyorsa kasko, trafik sigortası yerine de geçebilsin. Araç sahibi ancak suçsuz olduğu zaman Zorunlu Trafik Sigortası'ndan faydalanabiliyor. Kasko iki sigortayı da kapsarsa hem sigortanın külfeti azalır hem de sürücü her iki durumda da aracını tamir ettirebilir."

SİGORTACILAR ZAMLARA KILIF UYDURUYOR"
Sigorta şirketlerinin zarar ediyoruz gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Hüseyin Duman; "İki yıl önce bir büyük sigorta şirketine gittim. Yetkili ödedikleri tazminatlarla ticari araçlardan aldıkları prim bedellerini yanyana yazdı ve 'Eşit durumdayız o yüzden taksileri sigorta yapmak istemiyoruz' dedi. Şimdi de zarar ediyoruz diyorlar. Tazminatlardan zarar ediyorlarmış. İstanbul'da kaç tane ticari araç ölümlü kazaya karıştı acaba? Biz sahadayız. Kim nerede, hangi araç nasıl kaza yaptı hepsini öğreniyoruz. Sigorta şirketlerinin ölümlü kazalarda ödediklerimizle zarar ediyoruz söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. Tamemen zamlara kılıf bulmak, kamuoyu oluşturmaya çalışmaktır. Tekrar ediyorum, İstanbul'da bir taksini karışmış olduğu ölümlü kaza duymadım. Bu dışarıdaki kaçak elektriği İstanbul'daki vatandaştan çıkarmaya benziyor. Gerçeği yansıtmıyor" dedi.

KORKUNÇ RAKAMLAR
Geçen gün aracıma İzmir'den gelmiş bir yolcu aldım. Beyefendinin İzmir'de lojistik şirketi varmış. Büyük bir marketler zinciri ile dağıtım anlaşmaı için 200 tane panelvan almış. Geçen yıl 580 lira ödediği araçların bu yılki sigortası için 1.180 lira ödemiş. Sigorta maliyeti bir yılda 120 bin lira artmış. Bunlar korkunç rakamlar.

BAŞKASININ SUÇUNUN CEZASINI NEDEN BEN ÖDÜYORUM?
Sadece ticari araç sahipleri değil özel araç sahipleri de şikayetçi. Bu uygulama direncimizi azaltıyor. Kötü sürücünün yükünü iyiye yüklüyor. Başkasının işlediği suçun cezası senin, benim sırtıma yükleniyor.

VE TŞOF BAŞVURDU, TİCARİLERE TAVAN FİYAT GELDİ
Hazine Müsteşarlığı kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs (sürücüsü dahil 18-30 koltuk, otobüs (sürücü dahil 31 ve üstü koltuk) ve taksi araç türleri için 28. 10.2015 tarihinden itibaren düzenlenecek poliçelerde karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Zorunlu Trafik Sigortası) branşında ruhsat sahibi sigorta şirketleri tarafından belirlenecek azami brüt prim tutarlarının aşağıdaki prim tutarlarını geçemeyeceğini karara bağladı:

Kamyon Azami Brüt Prim 6.000TL,
Kamyonet Azami Brüt 2.000 TL,
Minibüs Azami Brüt Prim 3.300 TL,
Otobüs (Sürücü dahil 18-30 koltuk) 5.700 TL,
Otobüs (Sürücü dahil 31 ve üstü koltuk) 17.700 TL,
Taksi 5.400 TL

Bu fiyatlar tavan olsa da uygulamada tavan fiyattan daha aşağı bir fiyata rastlanmıyor. Hususi otomobiller içinse tavan fiyat söz konusu değil. Fiyatlar serbest piyasada belirleniyor. Zorunlu Trafik Sigortası ücretleri aracın modeli, üretim yılı ve aracın bulunduğu şehre göre değişiyor. Geçen yıl 200-300 lira arasındaki sigorta fiyatları bu yıl 400-1.000 lira arasında.

ZAMLAR KAÇIRDI
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, Ağustos'tan sonra artan Zorunlu Trafik Sigortası primleri nedeniyle sigortalı araç oranının yüzde 2 azaldığını, bunun da 356 bin aracın zamdan sonra sigortadan kaçtığı anlamına geldiğini söyledi.
KAYNAK: HABERTÜRK