Miray ÇİMEN / ANKARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın enerji tüketiminde rekabet ortamını artırarak, piyasanın tüketici lehine gelişmesi için yaptığı çalışmalarla bir düzenleme daha geliyor. Yaklaşık 8,5 milyon aboneyi sevindirecek olan düzenlemeye göre, serbest tüketicilerle dağıtım şirketleri arasındaki sözleşmelere standart geliyor. Düzenlemeyle elektrik abonelerine fatura ödemelerinde kredi kartına taksit imkanı da sunuluyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), aylık faturası 82 lirayı aşan 9 milyon serbest tüketiciyle elektrik dağıtım şirketleri arasında yapılacak sözleşmelere standart getirilmesine yönelik "Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı"nı hazırlayarak, görüşe açtı.

SÖZLEŞME İKİ YILI AŞMAYACAK

Kurumun hazırladığı ve serbest tüketicilerin korunmasına yönelik önemli düzenlemeler getiren taslağa göre ikili anlaşmaların belirsiz veya belirli süreli olarak düzenlenebileceği, belirli süreli anlaşmanın süresinin ise iki yılı aşamayacağı öngörüldü. Belirli süreli ikili anlaşma, belirlenen sürenin sonunda taraflardan biri tarafından feshedilmediği takdirde, aynı koşullarda ve bedelle belirsiz süreli anlaşmaya dönüşecek. Anlaşma yazılı şekilde iki nüsha düzenlenecek ve biri anlaşmanın yapıldığı anda tüketiciye verilecek. 

Tüketiciye ilave bedel yansıtılamayacak

Tüketiciler sözleşme yapmaya ikna edilirken anlaşmalarda tüketicilere çeşitli adlar altında ilave bedellerin yansıtılabileceğine dair hükümlere de yer verilmesi üzerine EPDK burada da dağıtım şirketlerine sınırlama getirdi. Buna göre, ikili anlaşma bedeli aktif elektrik enerjisi bedeli, kurul onaylı bedeller ve kanunlarca tahsili zorunlu kılınan vergi ve fonlardan oluşacak ve bu bedellerin dışında başka bir bedel uygulanamayacak. Aktif elektrik enerjisi bedeli kuruş/kWh cinsinden sözleşme dönemi boyunca sabit bir bedel şeklinde veya belirlen bir endekse göre değişen değişken bir bedel olarak taraflarca serbestçe belirlenebilecek. 

Kredi kartına taksit

Fatura ödemelerinde de önemli değişikliğe gidiliyor. Daha önce kredi kartına fatura ödeme imkanı tanınırken, şimdi ise tüketiciye tek çekim ya da taksit imkanı sunulabilecek. Ödeme şekli kaynaklı masraflar talepte bulunan serbest olmayan tüketiciye ait olacak. 

Güvence bedeli alınacak 

İkili anlaşmada ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeme riskine karşılık olarak tüketiciden belirli bir güvence bedeli alınmasının ise önü açıldı. Tedarikçi tüketiciden herhangi bir nedenle fazla tahsil ettiği tutarı ise gecikme zammıyla birlikte tüketiciye iade edecek.  

Ceza tutarına sınırlama 

 Anlaşmada tüketici aleyhine ceza koşulu kararlaştırılmışsa, aynı koşul tedarikçi aleyhine de kararlaştırılmış sayılacak. İkili anlaşmada ceza tutarı tüketicinin bir aylık tutarına karşılık gelen miktarı aşamayacak. Burada son altı aylık faturanın ortalaması esas alınacak. 

Editör: Süper Kanal TV