Gazprom'un 10 Şubat'tan itibaren Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını ciddi anlamda azalttığı bildirildi. 


İnterfax'da yer alan haberde, kış aylarından itibaren Türkiye'nin doğalgaz alımını istikrarlı bir şekilde arttırdığı belirtildi. Özellikle 2015 yılının dördüncü çeyreğinde önceki aylardaki düşüşü telafi eden artış yaşandı, bu artış Ocak 2016'da %3,4 seviyesinde devam etti.

Türkiye'ye gönderilen doğalgaz sevkiyatında hissedilir düşüş 10 Şubat 2016'dan itibaren yaşanmaya başladı. 10 Şubat 2015'e kıyasla %10 oranında düşüş yaşandı ve bu düşüş geçen hafta %50'ye kadar yükseldi. En son rapor tarihi 24 Şubat'ta Türkiye'ye geçen seneye kıyasla %40'lık düşüşle 26,7 milyon metreküp Rus doğalgazı gönderildi.

Taleplerdeki düşüşün başlıca sebebinin hava şartları olduğu, İstanbul'da 15-16 Şubat tarihlerinde hava sıcaklığının 19 dereceye yükseldiği belirtildi. Fakat Türkiye Enerji Bakanlığı'na yakın bir kaynak tek sebebin bu olmadığını belirterek, "Sorun Rusya'nın Türkiye'nin özel şirketlerine gönderdiği doğalgaz hacmini azaltmasında. Bilindiği üzere, şirketlerin Gazprom ile fiyat konusunda anlaşmazlığı devam ediyor" dedi.

Daha önce, Gazprom 1 Ocak'tan itibaren Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Türkiye'nin 6 şirketi için geçerli olan %10,25 oranındaki indirimi iptal etmeyi planladığını bildirmişti.

2015 yılında Gazprom Türkiye'ye 27 milyar metreküp doğalgaz gönderdi. Türkiye Almanya'nın ardından Rus doğalgazının en büyük alıcısı durumunda.

BAKANLIK: VATANDAŞ ETKİLENMEYECEK
Enerji Bakanlığı kaynakları, söz konusu sorunun vatandaşı etkilemeyeceğini dile getirdiler.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, "Rusya'dan gaz getiren özel şirketler iptal edilen yüzde 10,25'lik indirimin faturalarda yer almaması üzerine, yüksek bedel ödemeyi reddedince Gazprom kesintiye gitti. Sadece özel şirketlere uygulanan yüzde 10 civarındaki gaz kesintisi, şu anda basınç üzerinde olumsuzluk ve herhangi bir sıkıntı yaratmıyor" dedi.  

EK GAZ TALEBİNDE BULUNULMADI

Enerji Bakanlığı kaynakları, Rusya'dan gelen gaz akışındaki azalma nedeniyle Türkiye'nin diğer kaynaklardan ek gaz talebinde bulunmadığını da belirtti.

DAHA ÖNCE İNDİRİM İPTALLERİ BİLDİRİLMİŞTİ

Gazprom'un, bu yıl başlarında 6 Türk özel şirketine doğalgaz indirimini iptal edeceği bildirilmişti.

Bu şirketler Boğaziçi Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji olarak açıklanmıştı.

2015'TE 27 MİLYAR METREKÜP
Türkiye, 2015 yılında Rusya'dan 27 milyar metreküp doğalgaz almıştı. Rusya'nın, Almanya'dan sonra Avrupa'daki en büyük doğalgaz müşterisi olmuştu.

Editör: Süper Kanal TV