Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral ile Yönetim Kurulu Üyeleri geçtiğimiz gün Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret’te Ülke Ekonomisi ve Bakanlığın güncel düzenlemeleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. 
 
Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve İnegöl Genç İş Adamları Dernek Başkanı Hakan Özdemir, TÜGİK yönetimi ile birlikte Maliye Bakanı Naci Ağbal'ı makamında ziyaret etti. Sektörel anlamda sorunların konuşulduğu toplantıda söz alan Özdemir, Bakan Ağbal’a tüm sektörlerdeki KDV oranlarının düzeltilmesi talebinde bulundu.
 
Tüm sektörlerin ele alındığı toplantıda Özdemir, özellikle İnegöl'ün Ülke Ekonomisine girdisi yüksek olan başta Mobilya lokomotif sektörü olan İnşaat ve Gıda sektörlerine dikkat çekerek şunları söyledi. "Sayın Bakanım, biz devletimizin her zaman yanındayız. Ancak ürün ve hizmet üretenler olarak da bir takım sıkıntılarımızı dile getirmek durumundayız. Sebebi ziyaretimiz KDV oranları ile ilgilidir. 29 yıldır mobilya sektöründe iştigal etmekteyim. 15 yıllık süreçte KDV oranını iki kez % 8'e çekerek mobilya sektörünü desteklediniz, ama bu geçici bir çözüm oldu. KDV indiriminin son bulduğu tarih 30 Eylül'den itibaren işlerin tekrar yavaşlama sürecine girdiğini, incelediğinizde göreceksiniz. kalıcı bir çözüm rica ediyoruz. 
        
İkinci bir konu olarak sektörler arası ve sektör içi KDV oranı haksızlığına dikkatinizi çekmek isterim. Örnek vermek gerekirse, otel konaklamasında içilen suyun KDV'si %8 iken aynı suyun restorandaki KDV oranı %18 dir. Temel tüketim maddesi olan Un’un KDV oranı %1, Ekmek %1, fakat üzerine susam eklendiğinde, yani süslenip Simit olduğunda % 8 dir. İçeriğine daha da farklı malzemeler girdiğinde %18'e çıkıyor. Sadece süslemeyle aradaki KDV marjı aşırı fark etmektedir. 
 
Ayrı bir konu başlığı olarak inşaat sektöründeki KDV oranı eşitsizlikleridir.150 metrekare ye kadar inşa edilen dairelerin KDV oranı  % 1 olduğundan öncelikle proje alanının sabit kalmasında belirleyici oluyor.150 metre kareyi geçtiğinde ise KDV oranı % 18 olarak uygulanıyor. Ayrıca girdi maliyetlerindeki KDV oranlarının, dairenin satışındaki KDV oranları ile farklılık arz etmesi gibi konulara da çözüm getirmenizi rica ediyoruz. Müteahhit inşaatı bitirdiğinde devletten, maliyeden % 1 KDV’li satışlarından dolayı doğal olarak KDV alacağı doğuyor. Birileri alacağını alamamaktan yakınıyorken, birileri de KDV ödemekten yakınıyor.
 
       Tabiî ki sizler ve uzmanlarınız konuya daha hakimsiniz. Bizim düşüncemiz tüm sektör ve ürünlerde yüksek olan KDV oranlarının indirilmesini, düşük olanların yükseltilip eşitlenmesini istiyoruz. Tüm destekleyici elementler arasında haksız oran giderilmiş olacak, % 1 gibi komik oranla satılan ürünlerin kargo veya nakliye faturası  % 18 gibi vergilendirilmektedir. Katma Değer Vergisi adı üstünde değer katma. % 1 olan sektör ya da ürün değersiz mi oluyor, ya da % 18 olan çok mu değerli oluyor. Bizleri samimiyetle dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.
Editör: Süper Kanal TV