MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörünü, terör olayları ve yaklaşan genel seçimleri değerlendirdi. Güleç, yurtdışındaki önemli pazarların fuarlarına milli katılım sağlayacaklarını belirtirken, “Neticede istikrar, istihdam, inovasyon, imalat çok önemli. İnegöl gibi olmamız lazım. İnegöl üretiyor, ihraç ediyor, inovatif bir şehir. İstikrarı bizim getirmemiz lazım” dedi-

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörünü değerlendirirken, yurtdışındaki önemli pazarların fuarlarına milli katılım sağlayacaklarını söyledi.

DÜNYADA TÜRK MOBİLYASI CİDDİ ANLAMDA TAKİP EDİLMEYE BAŞLANDI

Türkiye mobilya sektörünün ciddi anlamda ivme kazandığını aktaran MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Yıllardır ihracata yönelik performans iyiye doğru gidiyor. Geçen sene dünya mobilya ihracat sıralamasında 12. sıraya yükseldik. Bu son 10 yıllık periyotta 23. sıradan 12. sıraya yükseldik. Dünyada Türk mobilyası ciddi anlamda takip edilmeye başladı. Büyük ihracat pazarlarımızdaki savaş durumu, Ortadoğu´daki karışık durumla ilgili bizim yeni Pazar arayışlarımız devam ediyor. Daha önce shanghai fuarına katılmıştık. Dünyanın önemli firmaları ile boy ölçüşecek firmalarımızın olduğunu da kanıtladık. Şimdide dünyanın önemli pazarlarından bir tanesi ve gelecek vaat eden Hindistan´a gidiyoruz. 15-18 Ekim tarihleri arasında Hindistan´da Mumbai´de İndex fuarı yapılacak. Dünyanın mobilya şehirleri Hindistan´ı pazar olarak görüyor. Hindistan Merkez Bankası dün şok bir kararla faizleri düşürdü. Yani bu işi Türkiye ve Brezilya´dan daha iyi yapacaklarını göstermeye çalışıyorlar. O Pazar zaten canlı. 1 milyardan fazla nüfus var. Oradaki zenginlerde gerçekten zengin. Bizde bu pazara Türk mobilyası olarak 15 firmamızla katılıyoruz. 15 firmamızda İnegöllü firmalar. İMOS, MOSFED ve İhracatçılar Birliği katkıları ile fuara katılacağız. İnegöl mobilyasının yeni pazar arayışları devam ediyor. Biz yeni pazarlarda hep öncü olmaya çalıştık, çalışıyoruz. Çok heyecanlıyız ve ümitliyiz” dedi.

YURTDIŞI FUARLARINA MİLLİ KATILIM

Hedef pazarlar hakkındaki soruya da yanıt veren Güleç, “Biz çok ülkeye mal satıyoruz. Çin gelecek vaat ediyor dedik, Çin´de olmak için mücadele verdik. Hindistan´da önemli. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerini de önemsedik. Köln Mobilya Fuarına da katılım göstereceğiz. İlk olarak milli katılım göstereceğiz. Önceden bireysel düzeyde firmalarımız gitti ama biz Köln´e ülke bazında ilk milli katılımı yapacağız. 2016´nın ortalarında Amerika Birleşik Devletlerindeki fuara da ilk olarak milli katılım yapacağız. Hem yükselen Asya pazarları hem oturmuş ve kurumsallaşmasını tamamlayan firmaların bulunduğu Avrupa ve Amerika pazarları önemli. Afrika da bizim için çok önemli” diye konuştu.

SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLEYEMEYİZ

Türkiye mobilya sektörünün büyümeye devam ettiğinin altını çizen Ahmet Güleç, “Türkiye mobilyasının tabana çok geniş. Türkiye´de 1 milyon doları aşan 500 firma oluştu. Türkiye´nin her yerinde mobilya üretiliyor. Onun için bizim yeni pazar arayışları konusunda dünyanın her yerinde olmamız lazım. Yani Japonya´dan ABD´ye, Güney Afrika´dan İsviçre´ye kadar olmamız lazım. Türkiye mobilyasının avantajları var. Biz yükselen bir ülkeyiz. Mobilyacılar son 10 yılda dünya mobilya ihracat sıralamasında 23. sıradan 12. sıraya yükselmesinin sırrı var. Bu sırrı İnegöllüler olarak keşfettik. Ama biraz içeride bir durgunluk var, birazda ihracat pazarlarımızda sorunlar var. Biz bu sorunların çözülmesini bekleyemeyiz. Çünkü neticede her gün bizde üretim lazım. Sektörümüze yeni yeni istihdamlar sağlamamız lazım. Onun için biz yeni pazarları çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

SUUDİ ARABİSTAN, CEZAYİR, AFRİKA´NIN DEĞİŞİK YERLERİNDE İHRACATIMIZ ARTIYOR

Mobilya ihracatındaki değişimin sorulması üzerine Güleç, “Kur pariteden kaynaklanan sorunlar nedeniyle bazı durumlar var. Çünkü biz mallarımızı dolar bazında gönderiyoruz. Yüzde 8 oranında ihracatta bir düşüş var. Yeni pazarlara yöneliyoruz. Bir yandan da Çin´e yöneliyoruz. Suudi Arabistan, Cezayir, Afrika´nın değişik yerlerinde ihracatımız artıyor. Körfez ülkelerinde ihracatımız artıyor. Ama bazı ülkelerde de azalıyor. Libya ve Irak´ta azalıyor. İran´da vergilerin indirilmesi için baskı kuruluyor. Bizim ihracat artırma ile alakalı sorunumuz yok. Bizim aynı zamana katma değeri de yükseltmemiz lazım. Aynı pazarlara katılırsak ileriye dönük ihracatlarımız artsa bile katma değeri düşecek. Yeni pazarlara mobilyacılarımızı alıştırarak daha dinamik, daha katma değerli satışlar sağlanacak” ifadelerini kullandı.

KOBİLER DESTEKLENMELİ

KOBİ´lerin mobilya sektöründe öneminin büyük olduğuna dikkat çeken Güleç, “Mobilyacılık KOBİ´lere dayanan bir sektör. Üretimi onlar yapıyor, istihdamı onlar sağlıyor, ihracatı da onlar yapıyor. KOBİ´lerin bu konuda gerçekten daha fazla desteklenmesi lazım. Aslında dünyadaki üretimi de KOBİ´ler olmadan ne istihdam sağlarsın, ne ihracat yaparsın. KOBİ´lerin daha somut desteklenmesi lazım. Özellikle Ekonomi Bakanlığına çok teşekkür ediyoruz. Ur-ge projesi çok doğru bir proje. Bu tip projelerle KOBİ´leri hem kurumsallaştırmak lazım hem daha üretimlerini yaparken, ihracata yönelik olarak motive etmek gerekir. Üzerimize düşeni yapıyoruz ama daha çok kümelenmeye, daha çok KOBİ´leri destekleme ihtiyacımız var” dedi.

İSTİKRAR OLMALI

Türkiye´de yaşanan terör olayları ve yaklaşan genel seçimlerin hatırlatılması üzerine MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Biz mobilyacılar olarak zor bir sektördeyiz. İnsanlar önce gıdayı alır, sonra giyinir, en son da mobilyayı düşünür. Biz o nedenle bu istikrarsızlıktan çok büyük şekilde etkileniyoruz. Birde vadeye dayanan bir sektörüz. Finansın kuvvetli olması lazım. Son günlerde Bankacıların bu bakış açısını doğru bulmuyoruz. Bu günlerde iyi gün dostu olmaları lazım. Bence bu sektörü çok daha desteklemeleri lazım. Ama tabi ki bizde kararı doğru vermemiz lazım. Netice de istikrar, istihdam, inovasyon, imalat çok önemli. İnegöl gibi olmamız lazım. İnegöl üretiyor, ihraç ediyor, inovatif bir şehir. İstikrarı bizim getirmemiz lazım. Tek başına hükümet gelmeli. Almanya´da koalisyonla yönetiliyor diyenler var. Her zaman tek başına iktidar çok daha güçlü olur, iyi kararlar alır. Sandıktan çıkana herkes razı. Türkiye güçlü bir ülke, Türkiye´nin sanayisi de güçlü artık. Geç kalırız ama bu kıyamet değildir. Kısa yolu varken, niye türevlerle uğraşalım” ifadelerini kullandı.

Editör: Süper Kanal TV