Hükümet geçtiğimiz ay sürpriz bir karar alarak büyük bir borç yapılandırmasını yürürlüğe soktu. Böylece vergiden suya, SGK priminden trafik cezasına kadar bütün borçlarda faizler silinip ana paralar belli şartlarda taksite bağlandı. Bu borçların içinde milyonlarca insanı sıkıntıya sokanlardan biri de Genel sağlık Sigortası ile ilgili olandı. Bu konuda özellikle gençler gelir testine gitmedikleri için en yüksek seviyeden hesaplanan ve 15-20 bin liraları bulan borçlarla karşılaştılar. Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuyla ilgili yeni bir genelge yayımlayarak borçlulara çok önemli bir fırsat sundu. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre '2016- 18' numaralı genelgede SGK borçlular için yeni bir gelir testi imkânı sağladı. Buna göre 2 Ocak'a kadar kaymakamlıklarda gelir testi yaptıranların borçları ya silinecek ya da düşürülecek. Daha sonra da faizler silinip ana paraya taksitle ödeme imkânı sunulacak. Üstelik gelir testine gidenler, otomatik olarak yapılandırma başvurusu yapmış sayılacak.

DÜŞMESİ GARANTİ

Gelelim işin detaylarına. Hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (549 lira) az olanların geçmiş bütün borçları silinecek. Gelir bu rakamın üzerindeyse prim borçları gelir seviyesine göre güncellenecek. Tavandan çıkan sonuçlarda bir önceki seviye alınacağı için başvuran herkesin borcu düşürülecek. Şu anki borcunuz ne olursa olsun daha az ödeyeceksiniz ya da hiç ödemeyeceksiniz.

YAPILANDIRMADA İLK 2 TAKSİT ÖNEMLİ

Yapılandırma ile ilgili önemli bir ayrıntıyı da burada hatırlatalım. Vergi veya prim borçlarını yapılandıran vatandaşların ilk 2 taksitin süresinde ödemesi gerekiyor. İlk 2 taksit süresinde ödenmez veya eksik ödenirse yapılandırma bozulacak. Yine bir takvim yılında ödenmemiş veya eksik ödenmiş 2'den fazla taksitin bulunması halinde de yapılandırma sona erecek. Bunlara dikkat etmekte fayda var.

HESAP NASIL YAPILIYOR?

*Asgari ücretin 3'te 1'inden (549 TL'den) az çıkanlar: Primini Hazine ödeyecek. Yani borç silinecek.
*Asgari ücretin 3'te 1'inden asgari ücrete (549 TL'den 1.647 TL'ye) kadar olanlar: Aylık 65.88 TL prim üzerinden borcu güncellenecek.
*Asgari ücretten asgari ücretin 2 katına (1.647 TL'den 3.294 TL'ye) kadar olanlar: Aylık 197.64 TL prim üzerinden borcu güncellenecek.
*Asgari ücretin 2 katından (3.294 TL'den) fazla olanlar: Gelir testine kadar aylık 197.64 TL, gelir testi sonuç tarihi itibarıyla ise 395.28 TL'den borcu güncellenecek.

Editör: Süper Kanal TV