Bakanlar Kurulu tarafından son zamanlarda yapılan görüşmelerin ardından 2017 yılı tarım destekleri kararı yayınlandı. Ancak besilik dana desteğinin tamamen kaldırılmış olması piyasalarda büyük bir şaşkınlığa neden olurken şok etkisi yarattı.

Bakanlar Kurulu kararları tekrar gözden geçirilirken daha önceki yıllarda verilen bazı desteklerin kaldırılması şok etkisi yarattı. Yapılan yeni dönem düzenlemelerin ardından  2017 yılı besilik dana kesim desteğinin alınan bir karar sonrasında kaldırılmasına karar verildi. Hayvan üreticilerinin bu karar karşısında büyük şaşkınlık yaşadıkları ve tepki gösterdikleri ortaya çıktı. Besilik hayvan kesim desteğinin yerine daha önce uygulanmamış bir sistem hayata geçiriliyor ve bunun karşılığında kıyı balıkçılığı desteğinin gelmesi planlanıyor. 

Tarım uzmanları Bakanlar Kurulu tarafından alınan yeni kararların değerlendirmesini yaptı. Alınan kararın bazı olumsuz durumları da beraberinde getirebileceği tahmin ediliyor. İlk yapılan tahminlere göre hükümet tarafından sürekli alınan önlemler sonucunda engellenmeye çalışılan kayıt dışılığın bu sistemle birlikte artarak tekrar ortaya çıkmasından dolayı endişe duyuluyor. Birkaç gün içerisinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlar Resmi Gazetede yayınlanarak hayata geçirilecek. Son 7 yıldır besilik hayvan kesim desteği verilirken kesilen hayvan başına 200 lira para ödeniyordu. Bu yıl uzun bir aradan sonra ilk kez destek kaldırılmış olacak. 

Bir başka alınan ilk karar ise geleneksel kıyı balıkçılığının desteklenmesi oldu. Kırmızı et üreticileri alınan kararın zaten yüksek olan kırmızı et fiyatlarının giderek daha yükselmesine zemin hazırlayacağını belirttiler. Balık desteği ile birlikte vatandaşların kırmızı etten daha çok balığa yönelecekleri konusunda kırmızı et üreticileri büyük endişeler yaşamaya başladılar. 

Editör: Süper Kanal TV