Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de, 2022 yılı için belirlenen asgari ücrete ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile işçi ve işveren sendikalarının temsilcileri de yer aldı. Erdoğan, 2022 yılı asgari ücretin en alt rakamının 4 bin 253 TL olduğunun açıkladı. 

Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "2022 yılı asgari ücreti Brüt, 5004 TL, Net 4253,4 TL olarak belirlendi. Tarihi bir adım atılarak asgari ücretliler üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi yükü kaldırıldı. Net asgari ücrette bir önceki yıla göre % 50,5'in üzerinde artış yapıldı. 2022 yılı asgari ücreti, hem işçimizi memnun edecek hem de istihdamı koruyacak, üretim sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlendi" denildi.

Bakanlık açıklamasında aşağıdaki tablo paylaşıldı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Bir sonraki yılın asgari ücreti, her yılın aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın nezaretinde çalışan ve işveren iştiraki ile belirlenmektedir. Önümüzdeki yılın yine aralık ayında işçi işveren yine çalışmalarını sürdürecekler. Seçim öncesi o görüşmelerle seçime gideceğiz. Bugün 4. toplantı ile nihai karar aşamasına gelindi. Komisyon 4 bin liranın üzerinde olması gerektiği yönünde bakanlığımıza görüş bildirdi. Gerek işçi gerek işveren kesimini temsilen taraflar gerçekten çok farklı anlayış içinde, özveriyle süreci işlettiler. Bu alışılmış yaklaşım değildir. İlk defa oluyor. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı olarak çok mutluyum.

"ASGARİ ÜCRET 4250 LİRA OLARAK UYGULANACAK"

Bakanlığımız tarafından aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de buna göre 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 253 lira olarak uygulanacaktır. Evliliğe ve çocuk sayısına göre rakam daha da yükselmektedir. Yüzde 50'lik bir artış yapmış bulunuyoruz. Bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Türkiye büyüdükçe, bundan çalışanlarımız da hak ettikleri payı alacaktır. Kimse ne işveren üzerinden ne de çalışan, işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeli. Bunların da istismarını yapmamalı. 

Geçmişte dolar şuydu, hesabı dolar üzerinden yaparak asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar bu ülkenin şu anki çalışan işveren istismarından başka bir şey değildir. Bunlara sormak lazım, sizin geçmişinizde acaba siz Türk Lirası'nın olduğu ülkede dolarla mı çalışıyordunuz bu insanları?

"GELİR VE DAMGA VERGİSİNİ ASGARİ ÜCRETTEN KALDIRIYORUZ"

Asgari ücrette tarihi artışı gerçekleşirken işveren yükünü azaltacak adımları da ihmal etmedik. Yeni düzenlemeyle on yıllardır konuşulan özlemi hayata geçiriyoruz. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. İki verginin kalkmasıyla işvereni 450 liralık ilave yükten kurtarmış oluyoruz. Süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

Basın toplantısında Bakan Bilgin ise şu açıklamalarda bulundu:

Nihai kararımızı komisyon olarak verdik. Asgari ücret ülkemiz açısından çok önemli. 6 milyon 90 bin çalışanı ilgilendiren bir konu, sadece onlarla sınırlı değil, bütün ücret düzeylerini belli sıralamayla ilgilendiren temel ücret durumuna gelmiştir. Bu sürece katkısı olan bütün kurul üyelerini, sendikalarımızı tebrik etmek istiyorum. 

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Asgari ücrette 20 yılda 4 kez karar oy birliği ile alındı. Bugün de kararın oy birliği ile alındığı öğrenildi.