SUUDİ Arabistan'da dün arka arkaya Cidde, Katif ve Medine kentlerinde dört patlama meydana geldi. Eşgüdümlo olduğu tahmin edilen saldırıları henüz üstlenen olmadı. Ancak başşüpheli IŞİD.

Dün ilk intihar saldırısı haberi günün ilk saatlerinde Cidde'den geldi. ABD konsolosluğunu hedef alan intihar saldırısı son anda engellenirken, İçişleri Bakanlığıolayda intihar saldırganının öldüğünü iki de polisin yaralandığını açıkladı.

Akşam saatlerinde ise Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Katif kentindeki Farac el-Umran Cami yakınında önce bomba yüklü bir araç patladı ardından cami yakınlarında intihar saldırısı düzenlendi. Olayda intihar saldırganı dışında ölen ya da yaralanan olmadı.


Hz. Muhammed'in mezarının da içinde bulunduğu Mescid'i Nebevi cami...  'Peygamber mescidi' olarak bilinen cami, Hicret'ten sonra Hz. Muhammed ve arkadaşları tarafından inşa edilmişti.

PEYGAMBER'İN CAMİSİ
Katif'in hemen ardından Medine'de Hazreti Muhammed tarafından inşa edilen ve Hazreti Muhammed'in mezarının da içinde bulunduğu Mescid-i Nebevi (Peygamber Cami) yakınlarında patlama meydana geldi. İçişleri Bakanlığı, polislerin Mescid-i Nebevi'ye gitmekte olan bir kişiden şüphelendiğini, bu kişinin polis tarafından durdurulmadan önce üzerindeki bombayı patlattığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında saldırıda 4 polisin öldüğü belirtildi. Saldırının ardından bölge güvenlik güçleri tarafından kordon altına alınırken, olay yerine çok sayıda ambulans gönderildi. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da patlamaların ardından Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüşerek 'menfur terör saldırılarını' kınadı.

IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi, Nisan 2015'te yayınlanan konuşmasında militanlarına Suudi Arabistan'a yönelik saldırılar düzenlemeleri talimatı vermişti. Bu çağrının ardından ülkede özellikle Şiileri ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenlendi. IŞİD'in Suudi Arabistan'da geniş bir tabanı olduğu tahmin ediliyor. Irak ve Suriye'de, IŞİD ve benzeri cihatçı gruplara 6 bin 500'den fazla Suudi Arabistan vatandaşının katıldığı tahmin ediliyor. 

MEDİNE'DE ÖLÜ YA DA YARALI TÜRK YOK
Medine'de meydana gelen patlamanın ardından gelen bilgilere göre saldırıda Türk umrecilerden ölen ya da yaralanan olmadı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ekip başkanlığı, gerekli araştırmayı Türk umrecilerin kafile başkanları aracılığı ile yapıyor. Edinilen bilgiye göre patlama, Türk umrecilerin kaldığı otellere uzak olan bir yerde meydana geldi. Mescid-i Nebevi'yi yılda 2 milyon kişi ziyaret ediyor.
Editör: Süper Kanal TV