Irak'ta beklenen oldu, Kerkük savaşı gece yarısından itibaren başladı. Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı kenti tartışmalı referanduma dahil eden Mesut Barzani, savaşın ilk gününde darmadağın oldu. 



Irak askerleri Kerkük'ün dış mahallelerine ulaştı. Kentten gelen ilk fotoğraflarda, yüzlerce kişinin Ordu birliklerini sevinç gösterileriyle karşıladığı görülüyor. Cephenin bir tarafında Irak ordusu ve Şii milis güçler Haşdi Şabi yer alıyor. Diğer tarafta ise peşmergeyle birlikte PKK'lı teröristler bulunuyor. Yaptığı ilk açıklamada çok kaygılı olduğunu belirten ABD, öğleden sonra ise çatışmaların bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savundu.





Irak'ta beklenen oldu, Kerkük savaşı gece yarısından itibaren başladı. Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı kenti tartışmalı referanduma dahil eden Mesut Barzani, savaşın ilk gününde darmadağın oldu. Irak askerleri Kerkük'ün dış mahallelerine ulaştı. Kentten gelen ilk fotoğraflarda, yüzlerce kişinin Ordu birliklerini sevinç gösterileriyle karşıladığı görülüyor. Cephenin bir tarafında Irak ordusu ve Şii milis güçler Haşdi Şabi yer alıyor. Diğer tarafta ise peşmergeyle birlikte PKK'lı teröristler bulunuyor. Yaptığı ilk açıklamada çok kaygılı olduğunu belirten ABD, öğleden sonra ise çatışmaların bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savundu.


17.00 : Kerkük'te kontrol tamamen Irak ordusuna geçti, savaş yalnızca bir gün sürdü. Mesut Barzani ve peşmergeleri terör örgütü PKK'nın yardımına rağmen kentten kaçtı.


16.50 : Kerkük valilik binasındaki IKBY bayrakları indirildi, yerine Irak bayrakları asıldı. Kent sakinleri, Nisan'dan bu yana asılı duran Kürt bayraklarının binaya giren Irak özel kuvvetler askerleri tarafından yerinden söküldüğünü bildiriyor.


16.15 : Irak ordu birlikleri, çatışmaya girmeden Kerkük Valiliği binasını geri aldı. Amerikan yapımı zırhlı araçlar Hummer'lara binmiş Irak özel kuvvetler askerleri, herhangi bir karşılık görmeden valilik binasına ulaştı.


16.10 : Başbakan Haydar el İbadi, Kerkük'e Irak bayrakları çekilmesi için emir verdi.


16.00 : IKBY, Kerkük’teki Havana ve Bay Hasan rafinerilerinde günlük 300 bin petrol üretiminin devam ettiğini duyurdu. Barzani'ye bağlı peşmergeler rafinerilerde nöbet tutuyor.


15.10: ABD ordusu, Kerkük'teki çatışmaların bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savundu. Pentagon'dan gelen ilk açıklamada ise taraflardan şiddetten uzak durmaları istenmişti.


14.45 : Barzani'nin yayın organı Rudaw, Bağdat yönetimi tarafından görevden alınan vali Necmettin Kerim'in KYB'li peşmergelerin mevzilerini terk etmesiyle suikasttan kurtulduğunu bildiriyor. Mesut Barzani ve medyası, Talabani'ye bağlı güçlere ağır ithamlarla saldırıyor.




14.25 : Büyük bir yenilgiye uğrayan Barzani, Bağdat yönetimini tehdit etmeyi sürdürüyor. Başdanışman Hemim Havrami, merkezi yönetimin ağır bir bedel ödeyeceği tehdidini savurdu.


14.20 : Anadolu Ajansı, Kerkük içinden sıcak fotoğraflar geçiyor. Irak askerleri IKBY bayrağını indirdi, yönü Süleymaniye'ye dönmüş peşmerge tanklarını ise Kerküklü Kürtler engellemeye çalışıyor.


14.10 : Al Jazeera, yoğun çatışmalara sahne olan Kerkük'ten binlerce sivilin kaçtığını son dakika koduyla duyurdu. BBC muhabiri Orla Guerin de, binlerce sivilin kaçmaya başladığı kentte iş yerleri ve dükkanların kapalı olduğunu bildiriyor.


13:30 : Irak Ordusu peşmerge ile çatışmanın ardından Tuzhurmatu'ya girdi ve Türkmen ilçesinin kontrolünü tamamen eline aldı. Kentte geceden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Dakuk'ta da kontrol el değiştirdi.


13.20 : Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kerkük'e Arap asıllı Rakan Said Ali Cuburi’yi vali atadı. Rakan al-Jbourri'yi vali olarak atadı. Bir önceki vali Necmettin Kerim, referandum öncesinde Bağdat yönetimi tarafından görevden alınmış ancak koltuğunu bırakmamıştı. Rudaw, atama haberinde Cuburi'nin Kürtlere düşmanlığıyla bilindiğini savundu.


13.05 : Irak Başbakanı Haydar el İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada Kerkük halkından güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde olmalarını istedi. İbadi, "IKBY ve özellikle  Kerkük'teki halkımızın selametine önem veriyor ve güvenliklerini sağlama  konusunda onlara güvence veriyoruz. Görevim, anayasaya göre halka hizmet etmek ve parçalanma riskine maruz kalan ülkenin birliğini korumaktır" dedi.


12. 40 : Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'teki çatışmalarla ilgili resmi açıklama yaptı. Açıklama şöyle:


"IKBY’nin Irak Anayasasını ihlal etmek suretiyle gayrımeşru şekilde düzenlediği referandum sonrasında Irak Hükümeti’nin ülkenin toplumsal mozaiğinin bir modelini oluşturan ve tarih boyunca Türkmen soydaşlarımızın yurdu olan Kerkük şehrinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımları yakından takip ediyoruz.


Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.


IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.


Bu vesileyle, Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.


Türkiye, ülkede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak Hükümeti’nin yanında yer alacaktır."


12.35 : Reuters haber ajansı, kente giren Irak askerlerini coşkuyla karşılayan yüzlerce kişinin fotoğraflarını servis ediyor.


12.25 : Rudaw, Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) ait peşmergelerin Kerkük’ün Dakuk ilçesinden de çekildiğini duyurdu. Dakuk'u terk eden güçler, dokuz ve 16’ncı tugaylar.


12.20 : Kritik kent Kerkük'ten bildiren BBC muhabiri Orla Guerin, şehir dışından silahlı unsurların geldiğini aktarıyor. Guerin'in verdiği bilgiye göre, bu silahlı unsurlar PKK'ya bağlı güçler olabilir.




12.00 : Irak ordu birlikleri, Kerkük'teki havalimanını Barzani'ye bağlı peşmergelerden geri aldı. Bağdat yönetimi, dün peşmergeye havalimanını gece yarısına kadar boşaltması için süre vermişti.


11.55 : Barzani'nin yayın organı Rudaw, Irak ordusu ve milislerin hedefinin Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük karayolunu geri alarak bağlantıyı koparmaya çalıştığını bildiriyor. Haberde dikkat çeken cümle, bazı Kürtlerin de bu operasyona destek verdiğinin belirtilmesi.


11.50 : Anadolu Ajansı, Kerkük girişinde boş peşmerge kontrol noktalarının fotoğraflarını servis ediyor. Sıcak karelerde ayrıca kente giriş yapan Irak askerlerini coşkuyla karşılayan Kerküklüler yer alıyor.


11.40 : Peşmerge güçleri birbirine düştü. Kerkük çevresinden çekilen peşmergeler, Irak  ordusuna denk bir güçleri olmadığı için bölgeden ayrılmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisine bağlı peşmergelerin sorumlusu Vesta Resul "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla dört birliğimize saldırıldı" dedi.


Barzani'nin yayın organları ise, KYB'yi suçlayan yayınlar yapıyor. Rudaw'a göre, peşmerge güçleri KYB yetkilileri Pavel Talabani ve Lahur Şeyh Cengi'nin talimatıyla çekildi. Rudaw'a konuşan bir peşmerge komutanı, "Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor" dedi.  


11.05 : Irak askerleri, Kerkük'ün kuzeybatısında yer alan Kuzey Petrol Şirketi ve Kuzey Gaz Şirketi'ne ait tüm tesisleri geri aldı.


10.45 : Anadolu Ajansı'na konuşan Irak Türkmen Cephesi Salahaddin İl Başkanı Heytem Muhtaroğlu, Tuzhurmatu'da gece başlayan çatışmanın şiddetli  bir şekilde devam ettiğini söyledi. Halkın dün akşamdan bu yana evlerine kapandığını ve can güvenliklerinin tehlikede olduğunu belirterek ''Kentte tedirginlik ve korku  hakim. Hiç kimse dışarı çıkmıyor"' diye konuştu. Muhtaroğlu'nun verdiği bilgiye göre, ilçeye giren Haşdi Şabi milisleri yüksek binalara konuşlanan keskin nişancı peşmergeleri hedef alıyor.


ABD devreye giriyor


10.30 : Yerel kaynaklar, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Peşmerge komutanları arasında toplantı yapılacağını bildiriyor.


10.20 : Irak askerleri, Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nde kontrol sağladı. Kontrol sağlanan diğer yerler Halid Köprüsü Kapısı,  Riyad-Halid Mektep yolu, Meryem Beg sınır kapısı ve Reşad-Meryem Beg yolu, Kerkük Elektrik Dairesi.


10.00 : Kerkük'ün güneyindeki peşmerge güçlerinin cepheden çekildiği bildiriliyor. Haberi, Barzani'nin yayın organı Rudaw televizyonu verdi.


09.40 : Rudaw, Şii milisler Haşdi Şabi güçlerinin Tuzhurmatu'daki bazı Kürt mahallelerine girdiğini aktarıyor. İlçedeki bazı peşmerge birlikleri saldırılara karşı koyamadığı için çekildi. Türkmen ilçesi olarak bilinen Tuzhurmatu'ya çok sayıda peşmerge gönderiliyor.


09.25 : Irak ordusu, Kerkük'teki sanayi bölgesi ve petrol rafinerisini kontrol altına aldığını açıkladı. El değiştiren yerler arasında Kerkük'ün güneyindeki Kuzey Doğalgaz Şirketi de yer alıyor.


PKK sahnede!


09.10 : Terör örgütü PKK, Kerkük'te devreye giriyor. Kanlı örgüt, savunma hattı oluşturmaya başladığını açıkladı. Teröristler peşmerge ile birlikte cephede yer alıyor. Bağdat yönetimi, dün yaptığı açıklamada Kerkük'te PKK varlığının savaş ilanı olacağını duyurmuştu.


08.30 : Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu kasabası yakınlarında Irak ordusu ve peşmerge çarpışıyor. Ordu birliklerine Şii milisler Haşdi Şabi de destek veriyor. Mesut Barzani'nin yayın organı Rudaw, bölgede Irak ordusuna ait dört ABD yapımı Hummer'ın yakıldığını savunuyor.


08.25 : Reuters haber ajansı, ABD tarafından eğitilen elit birliklerin de Kerkük'e ilerlediğini bildiriyor. Yerel kaynaklar ise, ordu birliklerinin tanklar ve ağır silahlarla Taze ilçesine girmeye hazırlandıklarını aktarıyor.




08.20 : Cephedeki çatışmaları canlı veren devlet televizyonu, kentin batısındaki petrol sahalarını kapsayan büyük bir alanının peşmergeden geri alındığını duyurdu. Televizyonun sağ köşesinde 'Hedefimiz Kerkük halkının selameti' yazısı bulunuyor.


08.15 : Tartışmalı referandum öncesi Bağdat yönetimi tarafından görevden alınan ancak koltuğunu bırakmayan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, kentte yaşayan herkesin silahlanmasını istedi. Kerim, "Silahı olan herkes dışarı çıkıp savunmaya geçsin" diye konuştu.


08.10 : ABD'den Kerkük'teki savaş üzerine ilk açıklamalar geldi. Çatışan taraflardan tansiyonu düşürmelerini isteyen Dışişleri Bakanlığı "Kerkük'teki durumu yakından ve büyük bir kaygıyla takip ediyoruz" açıklamasını yaptı.


Savunma Bakanlığı Pentagon Orta Doğu masası sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway ise, "Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına  karşıyız. Terör örgütü IŞİD ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak’ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz" dedi.


08.05 : Anadolu Ajansı'na konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Kerkük'teki Türkmenlere seslenerek kendilerini korumalarını istedi. Salihi, "Birbirinizden haberdar olun. Kimsenin hedefi olmayın ve imkanlarınız dahilinde silahlarınızı elinize alıp kapıda ve caddelerde durun, korkmayın" ifadesini kullandı.


08.00 : Kerkük'te başlayan savaşı gün boyu canlı blogla aktaracağız.