ABD'de 3 Kasım'da yapılan 59. başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığı bildirildi.

Associated Press (AP) haber ajansı, 284 delegeye ulaşan Demokrat aday Joe Biden'ın ABD'nin 46. başkanı olduğunu duyurdu. 

Nevada, Arizona, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletinde sayımlar devam ederken bu sabah Pennsylvania'daki sayımlar tamamlandı.

AP'nin verilerine göre Biden oyların yüzde 49,6'sını alarak eyaletteki 20 delegeyi hanesine yazdırdı.

Georgia, Nevada ve Arizona eyaletlerinde de Biden önde iken Trump'ın bu üç eyaleti kazanması dahi artık başkanlık yarışına etki etmeyecek.

Cumhuriyetçi Parti, Pensilvanya'daki oy sayımının durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Öte yandan Georgia eyaletinde oy sayımının yeniden yapılacağı duyuruldu.

Donald Trump böylelikle 1992'de George HR. Bush'tan sonra ikinci dönem başkanlık yarışını kaybeden ilk Cumhuriyetçi aday oldu.

Kamala Harris böylelikle ABD'nin İlk Afro-Amerikan başkan yardımcısı oldu.

JOE BIDEN'DAN İLK AÇIKLAMA

Joe Biden yaptığı açıklamada, "Beni seçmenizden onur duyuyorum, önümüzde zor bir yıl var. Size söz veriyorum bütün Amerikalıların başkanı olacağım. Bana olan inancınızı koruyacağım" mesajını paylaştı.

TRUMP: BU SEÇİM DAHA BİTMEDİ 

Donald Trump yaptığı yazılı açıklamada, "Biden gerçeğin ortaya çıkmasını istemediği için acele edip haksız şekilde zafer ilan ediyor. Amerikan halkı için dürüst bir oy sayımı gerçekleşinceye kadar dinlenmeyeceğim" dedi.

Öte yandan Donald Trump "Bu seçimi büyük bir farkla ben kazandım" paylaşımında bulunmuştu.

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Twitter hesabından açıklama yaptı. 

Trump, "Bu seçimi büyük bir farkla ben kazandım" ifadelerini kullandı. 

Trump'ın bu paylaşımının altına Twitter, "Bu paylaşım yapıldığında resmi kaynaklar bu seçimin sonucunu açıklamamış olabilirler" şeklinde uyarı etiketi koydu. 

NEVADA'DA DA KAZANDI

Biden kendisine başkanlığı kazandıran Pennsylvania'nın ardından Nevada eyaletinden de zaferle çıktı. 

Nevada'da oyların yüzde 49,9'unu alan Biden, bu eyaletteki 6 delegeyi de hanesine yazdırdı. 

"HAYDİ BAŞLAYALIM"

ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı olan Kamala Harris ise, "Bu seçimler Joe Biden'dan ya da benden çok daha ötedeydi. Bu seçimler Amerika'nın ruhu ve savaşma istediğimizle ilgiliydi. Önümüzde yapılacak çok iş var. Haydi başlayalım" dedi.

İLK TEBRİKLER GELDİ

Dünya liderlerinden tebrikler gelmeye başladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Twitter üzerinden Joe Biden'ı kutladı. Trudeau, "Ülkelerimiz yakın dost, partner ve müttefik. Dünya sahnesinde çok nadir görülen bir ilişkiye sahibiz. Birlikte çalışmayı ve bunu inşa etmeyi dört gözle bekliyorum" dedi.

Editör: Süper Kanal TV