Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkeler, 'pandeminin ele alınması' konusunda ABD'nin DSÖ'ye yönelik eleştirileri üzerine Birleşmiş Milletler'in bağımsız bir soruşturma başlatmasını kabul etti.

DSÖ'nün en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi'nin 73. toplantısı için video konferans aracılığıyla bir araya gelen 194 üye ülkeden 100'ü, örgütün salgın yönetimi konusunda denetlenmesi için sunulan önergeyi onayladı.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen önerge, DSÖ hakkında 'tarafsız, bağımsız ve kapsamlı' bir soruşturmanın yürütülmesini öngörüyor. Soruşturmanın en kısa zamanda başlayacağı belirtildi.

Karar, ABD Başkanı Donald Trump'ın DSÖ'ye gönderdiği 'ültimatom mektubunun' ardından geldi. Trump, örgütün 30 gün içinde çalışmalarını iyileştirme taahhüdünde bulunmaması halinde maddi desteğini kesmekle tahdit etmişti.

DSÖ, salgın süresince bazı adımları atmakta geç kaldığı ve yanıltıcı açıklamalarda bulunduğu gerekçesiyle hedef tahtasına oturtulmuştu.

Trump, 14 Nisan'da DSÖ'yü salgınla mücadelede başarısızlık ve Çin'e yakın durmakla suçlamış ve örgüte sağlanan finansal desteği askıya aldıklarını açıklamıştı.

Editör: Süper Kanal TV