Geceyi Mina'da geçiren milyonlarca hacı adayı, sabah namazının ardından Arafat'a hareket etmeye başladı. 


Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adayları artık hacı olabilmek için son göreve hazırlanıyor.

Milyonlarca hacı adayının Arafat’a intikalleri başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı da Türk hacı adaylarının Arafat’a intikalini ikindi namazının ardından başlattı. Hacı adayları bu akşam Arafat’a çıkıp geceyi Arafat’ta geçirecek. Sabah namazını Arafat’ta kılıp vakfe duasına kadar Kuran’ı Kerim okuyup dua edecek. Diyanet İşleri Başkanvekili Dr. Ekrem Keleş’in yapacağı vakfe duasının ardından Müzdelife’ye hareket edecekleri vakte kadar ibadet edip dua edecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Avrupa’dan gelen hacı adaylarıyla birlikte sayıları 90 bini bulan hacı adayının Arafat’a intikallerinin sağlıklı bir şekilde olabilmesi için tüm hazırlıklarını bitirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Koordinasyon ve İskan Ekip Başkanı Remzi Bircan, hacı adaylarının Arafat’a intikalleri ve dönüşlerinin sağlanması noktasında gerekli tüm tedbirlerin alındığını kaydederek, “Birer emanet olarak gördüğümüz hacı adaylarımızın son görevlerini yapmak üzere Arafat’a çıkışlarını sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde tamamlamaları için tüm önlemlerimizi aldık. Haccın giderek yaz mevsimine gelmesiyle artan sıcaklıklar sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu yüzden hacılarımızı korumak için klimalı yüksek çadırlar kurduk. Hac mevsiminden iki ay önce Arafat’ta başlayan çalışmalar artık tamamlandı. Hacılarımız Arafat’a çıkmaya başladı” dedi.

Mekke’ye geldikleri günden beri vakitlerinin çoğunu Kabe’de geçiren hacı adayları artık Arafat’a çıkarak hacı olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Servis Ekip Başkanlığı 456 otobüsle intikalleri sağlayacak. 40 noktada görev yapacak yol göstericiler intikallerin sorunsuz bir şekilde sağlanması için çalışacak.

Arafat’a intikallerin sağlanmasında yaşanabilecek aksilikler göz önünde tutularak yedek araçlar hazır tutulacak. 24 saat personel görev yapacak. 24 noktada ışıklı yol göstericiler otobüslere yol göstererek hacı adaylarının Arafat’a ulaşmalarını sağlayacak. Dalgakıran ekipleri Arafat’tan çıkışta kapılarda ve Müzdelife vakfesinin ardından çıkış kapılarında görev yapacak. Aynı zamanda bu ekip, Müzdelife vakfesinin ardından kafilelerin çıkışlara yönlendirilmesi ve kendilerine ayrılan kapıdan çıkmalarını sağlayacak ve Müzdelife vakfesinin ardından Cemerata gidecek olan hacı adaylarımıza da bu ekip yardımcı olacak.

Arafat’a en son çıkacak ve ilk olarak inecek servis ekibi olacak.

Hacı adaylarına özel irşat programı…

Arafat’ta hazırlanan çadırlarda topluca sabah namazını kılacak olan hacı adayları için Diyanet İşleri Başkanlığı namazın ardından özel bir irşat programı düzenleyecek. Türkiye’den gelen karilerin Kur’an ziyafetinin ardından öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılacak hacı adayları, Diyanet İşleri Başkanvekili Dr. Ekrem Keleş’in yapacağı duayla vakfeye duracak. Türkiye’den de canlı yayınlarla izlenebilecek Vakfe duasının ardından hacılar, Arafat sınırlarının açılmasıyla Müzdelife bölgesine intikal edecekler. Müzdelife’de akşam ve yatsı namazlarını cem ederek kılacak olan hacılar, Müzdelife vakfesinin ardından şeytan taşlamak için Cemerat bölgesine hareket edecekler. Şeytan taşlamanın ardından Mescid-i Haram’a giderek Ziyaret Tavafı ve Sa’y görevini yapacak hacılar traş olarak ihramdan çıkacaklar.

Arafat’ta özel sağlık çadırları kurulacak…

Mekke hastanelerinde yatan hastaların Arafat’a ulaşımı doktorların kontrolünde sağlanacak. Arafat’a çıkamayacak kadar kötü durumda olan hastalar ambülanslarla Arafat’a çıkarılacak. Arafat’ta hastalar için özel sağlık çadırları kuruldu. Sağlık çadırında acil müdahale, muayene, gözlem hizmeti ile yatarak tedavi gören hastalar için yataklı bir bölümün yanında eczane de bulunuyor. Ayrıca, gezici ambulanslar herhangi bir sağlık problemiyle karşı karşıya kalan hacı adaylarına hizmet vermek üzere Arafat’ta hazır bulunuyor. Vakfenin ardından ambulanslar ve sağlık ekipleri Müzdelife ve Mina’da nakiller bitene kadar sağlık hizmeti vermeye devam edecek.

Editör: Süper Kanal TV