Bursa Valisi İzzettin Küçük toprak kaymasından etkilenen konutlarda yaptığı inceleme sonrasında heyelandan etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
 
İnceleme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali İzzettin Küçük ;”Öncelikle Mollaarap Mahallesi sakinlerine ve Bursa’mıza geçmiş olsun. Bölgedeki toprak kayması hadisesini son bir haftadır gözlemliyoruz. Birimlerimiz konuyla alakalı önceden harekete geçmişlerdi. Oluşabilecek hadisenin vereceği zararı en aza indirmek için geçtiğimiz Cuma gününden beri tahliye çalışmalarımız devam etmekteydi. Bu günde konutlarıyla alakalı tehdit ve tehlike altında olduklarını düşündüğümüz 82 aileye tebligatlar yapıldı ve konutları boşaltıldı. Bu tedbiri almak zorundaydık. Malın telafisi var, canın telafisi yok. Tahliye ettiğimiz hemşerilerimizin kimisi misafirhanelere kimisi de otellere yerleştirildi. Fakat bu bir çözüm değildir. Çünkü bu bölgeye tehdit ve tehlike devam ettiği için bu haliyle dönülmesine müsaade etmeyeceğiz. Bölgemizle alakalı Jeofizik araştırmaları henüz neticelendi. Buradaki kayma ve akma riski yüksek boyuttadır. Bu nedenle geri dönüşe müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca burada huzurlarınızda belirteyim. Tebligata rağmen çıkmayan hane sahipleri var. Onların şiddetle çıkmalarını tavsiye ediyorum. Tehlikenin boyutundan dolayı gerekirse kolluk marifetiyle çıkaracağız. Vatandaşlarımızın belki bir kısmı algılayamamış olabilir ama bize ulaşan son rapor olayın oldukça ciddi olduğu yönünde. Belediyemiz hemen bir çalışma yaptı. Az önce ifade ettiğimiz misafirhanelerde ve otellerde uzun süreli kalmak mümkün değil. Tahliye edilen bütün vatandaşlarımıza 1000’er lira kira yardımı yapılacak. 6 aylık peşin olmak üzere daimi bir kira yardımı yapılacak. Yaşanan bu hadisede yaralımızın olmayışı, can kaybının meydana gelmemesi bizim tek tesellimizdir.

ÇÖZÜM, KENTSEL DÖNÜŞÜM
 
Mahallemiz 50-60 senelik konutlardan oluşmakta ve yamaç üzerine kurulu. Tabiatın bir kuralı bu gün olmasa yarın bu hadiseyi yaşayacaktık. Yamaç bölgelerimizde daha önce de benzer heyelan hadiseleri yaşanmış. Yapılması gereken, Mollaarap ve diğer dağ yamacına kurulu mahallelerimizde yapılan tehlike ve tehlikenin bertarafıyla alakalı çalışmaların tamamlanmasından sonra ki bu çalışmalar ivedilikle gerçekleştirilecektir, benim kanaatim bahsettiğim tüm yamaç bölgelerinin kentsel dönüşüme tabi tutulmasıdır. Sadece bu 82 konut için söylemiyorum. Bursa’mızda dik yamaçlara kurulu mahallelerimizde sorunu kökünden çözmek için kentsel dönüşümü en doğru yol olarak düşünüyorum.”ifadelerini kullandı.
Mollaarap Mahallesinde gerçekleştirilen incelemede Vali İzzettin Küçük’e eşlik eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise;” Belediye olarak bir haftadan beri bölgede çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Toprak kaymasının yaşandığı alanlarda sismik cihazlarla 35 metre derinliğe inerek jeofizik çalışması gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Edebali;"Jeofizik  raporumuzu tamamladık. Jeoteknik rapor ise 50-60 metre derinlere sondaj yapılarak ortaya çıkacak. Jeofizik raporumuzun verilerine göre burada bir tehlike söz konusu. Zeminde akmalar meydana gelebilir. Onun için diğer taraftan jeoteknik raporumuzun çalışmalarına devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Editör: Süper Kanal TV