Hammaddeleri olan şekerlik kestanenin geçen yıl 18 lira olan kilogram fiyatının bu yıl 28 liraya yükseldiğini ifade eden kestane şekeri üreticileri, ambalaj maliyetlerinin ise yüzde 50 civarında arttığını belirttiler. 2021 asgari ücretinin brüt 4.000 liraya yaklaştığını, tazminat, yemek, ulaşım gibi ilaveler ile asgari ücretli 1 işçinin işverene maliyetinin 5.000 lirayı geçtiğini ifade eden üreticiler, “Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt maliyetlerimizde arttı. Bütün bunlarla birlikte ürünlerimizin fiyatında güncelleme yapmamız kaçınılmaz oldu” dediler.

“Maliyetlerimiz aşırı yükseldi”
  Bursa’nın önemli kestane şekeri üreticilerinden biri olan İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün, sektörün zor bir yıl geçirdiğini ve salgın sürecinin görüldüğü ilk iki aylık dönemde Bursa’daki tüm kestane şekeri üreticilerinin 2 aylığına üretime ara verdiğini hatırlattı. Üretime ara verilmesi ve çalışma koşullarındaki değişikliklerin kestane şekeri üretimini olumsuz etkilediğini ve sektörün kâr marjını bir hayli düşürdüğünü belirten Mümin Akgün, “Pandemi nedeniyle ziyaretler durdu. Kestane şekeri iş görüşmeleri veya misafirliklerde hediye olarak götürülen bir üründür. Ziyaret ve misafirlikler olmayınca satışlarımız otomatik olarak düştü. Buda birim maliyetlerimizi yükseltti.  Maalesef fiyat güncellemesi yapmamız kaçınılmaz oldu” dedi.

Dağlı Kestane Şekeri firmasının genel müdürü Levent Dağlı’ da üretimde kullandıkları ana ham maddelerden olan kestanenin fiyatının bu yıl çok yükseldiğini belirterek, bu yıl yaşanan kuraklığa bağlı olarak kestane üretiminin düştüğünü ve böylece iç piyasada kestane bulmanın güçleştiğini ifade etti. Dağlı, “Maliyetlerde yaşanan artışı kestane şekeri fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kaldık” dedi.

Kestat Kestane Şekeri firmasına Pazarlama Müdürü İrfan Aydın da önemli bir girdileri olan ambalaj maliyetlerinin de aşırı arttığını belirtti. İrfan Aydın, “Hammadde, işçilik ve ambalaj maliyetlerimizdeki artışı ne yazık ki kestane şekeri fiyatlarımıza yansıtmak zorundayız” dedi.

Editör: Süper Kanal TV