üyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘30 Ağustos bahane edilerek’ kendisi hakkında atılan iftiralara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden cevap verdi. Geçen haftadan bu yana 30 Ağustos Zafer Bayramı sözleri üzerinden fırtına kopartılmaya çalışıldığını, belli bir kesimin konuyu maksatlı olarak farklı noktalara çekip linç kampanyası yürüttüğünü belirten Başkan Aktaş, “O gün Büyükşehir Belediye Meclisimizde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda toplu ulaşımın ücretsiz olmasını oy birliği ile kabul ettik. Hala neyin tartışması yapılıyor anlamak mümkün değil” ifadelerini kullandı. Birilerinin kendisini 30 Ağustos üzerinden test etmeye çalıştığını fakat bunun beyhude bir çaba olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, Atatürk sevgisini, dini ve milli bayramlara saygısını kimsenin tartışamayacağını, buna hakkının bulunmadığını vurgulayarak, “15 yıllık belediye başkanlığım döneminde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına gururla katılan, bu etkinlikleri destekleyen biriyim. 30 Ağustos’a yüklediğim öneme binaen evliliğimi bile bu tarihte gerçekleştirdim” açıklamasını yaptı.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısı ikinci oturumu gerçekleşti. Başkan Alinur Aktaş, toplantıda yaptığı konuşmada, ‘30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili’ şahsına atılan iftiraları değerlendirdi.

“Buna kimsenin hakkı yok”

Başkan Alinur Aktaş, geçen hafta Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı ve gündem teşkil eden konuşmanın içinden bazı kelimelerin cımbızla çekildiğini, verilmek istenen mesaj gizlenerek itibarsızlaştırma girişimi yürütüldüğünü kaydetti. 15 yıllık belediye başkanlığı döneminde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına gururla katıldığını, konuya ilişkin görüntülerin arşivlerden çıkarılabileceğini vurgulayan Başkan Aktaş, “Milli ve manevi değerlere olan bağlılığımı kimse ile tartışmam. Buna kimsenin hakkı yok. Yeri gelmişken tekrar ediyorum. Bizlere bu zaferi armağan eden, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ordumuzun tüm mensuplarını rahmetle ve şükranla yad ediyorum. 30 Ağustos, Türk Milletinin istiklal ve istikbalini koruma konusundaki kararlılığının sembollerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır” dedi.

“Sözlerim ‘cımbızlanarak’ çarpıtıldı”

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde toplu ulaşımın ücretsiz olmasıyla ilgili vermek istediği mesajın siyasi muhalifler tarafından ısrarla çarpıtıldığını dile getiren Başkan Aktaş, “Bana, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve şehitlerimize karşı olduğum yaftası yapıştırılmaya çalışılıyor. İfadelerimi çarpıtanlara, o gün mecliste dile getirdiğim sözlerle cevap vermek isterim: ‘O şehitlere, ayağının tozuna kurban olduğum o şehitlere ben nasıl laf söylerim? Amaç bana bir yafta vurmaksa, kusura bakmayın benim böyle bir düşüncem yok. Birileri beni 30 Ağustos üzerinden test etmeye mi çalışıyor? Buna gerek yok. Kimse benim Atatürk, Zafer Bayramı, 30 Ağustos, Kurban Bayramı sevgimi tartışamaz’ Anlayana, anlamak isteyene bu sözler yetmez mi? Bu ifadeler düşüncemi, hayat felsefemi ortaya koymuyor mu? Ama duymak istemeyen kulaklara, görmek istemeyen gözlere karşı ne yapabilirsiniz? Çünkü onların amacı üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Bu yüzden kullandığım kelimeleri farklı mecralara çektiler. Kimse bizim milli ve manevi değerlere hassasiyetimizi sınayamaz, sınamaya da kalkmasın” diye konuştu.  

“Açıklamalardaki kasıt belli”

30 Ağustos ile ilgili düşüncelerindeki kastın belli olduğunu, görüntüleri izleyen vicdan sahibi herkesin yaptığı tespitlere hak vereceğini kaydeden Başkan Aktaş, “Zaten bu video da gerek medya kuruluşlarınca gerekse sosyal medya aracılığı ile paylaşıldı. 30 Ağustos’un halkın ‘aktif şekilde’ şehir içinde hareket ederek katıldığı bir seremoniler bütününü içermediğini, protokol üyelerinin katılımıyla kutlanan bir tören olduğunu anlatmak istedim. Okullar tatil, öğrenci gösterileri yok, şehir içerisinde velilerin çocuklarının gösterilerini izleyeceği etkinlik yok. ‘Ulaşımın ücretsiz olmasına yönelik bir ihtiyaç var mı yok mu diye değerlendirilip, öyle karar verilmesi daha uygun’ dedim. Sözlerim çarpıtılarak, ‘Alinur Aktaş, milli bayramlara karşı’ şeklinde iftira kampanyası yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

“Evlilik tarihim 30 Ağustos”

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 30 Ağustos tarihinin anlamına binaen evliliğini bile bu tarihte gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Bilerek ve isteyerek anlamlı bu günde evlenmiş bir insana küfür ederek, demokrasiye katkıda bulunmuyorsunuz. Şimdi gerçekler bu iken asıl ortaya çıkan ne biliyor musunuz? ‘Biz Bursa'yı seçimle kazanamadık ama seçilmiş bir başkanı, onun partisini ve ittifakını nasıl yıpratırız?’ derdinde olan odaklar, kendi dar çerçevelerinden kampanya başlatmak istediler. Günlerdir bitmek tükenmek bilmeyen yalan ifadeler, hakaretler, küfürler, aşağılamalar, çarpıtmalar, iftiralar ortalıkta dolanıyor. Kimse ifademi eğip bükerek, kendine malzeme yaparak, Bursa halkına, seçilmiş başkanına ve meclis üyelerine hakaret edemez. O gün sarf ettiğim sözlerin, meclis tartışmalarının harareti sebebiyle yanlış anlaşıldığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Erzurum Kongresi için kutlama

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, meclisteki konuşmasında, Erzurum Kongresi’nin toplanmasının 100. yıldönümüne de değindi. Başkan Aktaş, istiklal yolunda ilk meşalenin yakıldığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı kongrenin toplanma yıldönümünü kutlayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve hürmetle yad etti.