İklim değişikliğinin etkileri giderek daha belirgin hale gelirken, sivrisinek kaynaklı hastalıkların Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde yayılması tehlikeli boyutlara ulaştı.

Daha önce pek etkilenmemiş olan Kuzey Avrupa, Amerika, Asya ve Avustralya gibi bölgelerde dahi dang humması ve sıtma gibi hastalıkların görülme olasılığı artıyor. Bu durum, küresel sağlık açısından yeni risklerin ortaya çıkmasına sebep oldu.

ÖZELLİKLE AVRUPA'DA ARTIŞ

Damar tıkanıklığı tedavisinde yeni nesil yöntemler! Damar tıkanıklığı tedavisinde yeni nesil yöntemler!

Küresel ısınmanın etkileri sadece buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesiyle sınırlı kalmıyor artık insan sağlığına yönelik tehditler de daha belirgin hale geliyor. Yapılan son araştırmalar, sivrisinek kaynaklı hastalıkların küresel ısınma ile birlikte dünya genelinde, özellikle de Avrupa'da artış gösteriyor.

SON 80 YILIN ARTIŞI

Uzmanlar, sıtma ve dang humması gibi hastalıkların artışının yükselen sıcaklık ve nem oranlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirtiyor. Küresel ısınma, sivrisineklere daha sıcak ve nemli koşullar sağlayarak son 80 yılda sıtma ve dang humması gibi hastalıkların görülme sıklığını büyük ölçüde artırmış durumda.

Barselona Süper Bilgisayar Merkezi'nden Profesör Rachel Lowe, bu konuda dünya genelinde farkındalık yaratmayı hedefliyor. Prof. Lowe, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin Barselona'da düzenlenen küresel kongresinde, sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayılması üzerine bir sunum gerçekleştirecek.

KÜRESEL ISINMAYLA GENİŞ BÖLGELERE YAYILDI

Uzmanlar, özellikle Kuzey Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Avustralya gibi şu anda pek etkilenmeyen bölgelerde hastalık salgınlarının yayılacağına dair uyarılarda bulunuyorlar. Geleneksel olarak tropik ve subtropikal bölgelerle sınırlı olan dang humması, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte artık daha geniş bölgelere yayılmaya başlıyor.

KIŞ MEVSİMİ AZALDI HASTALIK BAŞ GÖSTERDİ

Don olaylarının azalması ve kış mevsimlerinin kısalmasıyla birlikte, sivrisinek larvalarının ve yumurtalarının hayatta kalma şansı artıyor, bu da hastalığın yayılmasını kolaylaştırıyor. Uzmanlar, Asya kaplan sivrisineği'nin (Aedes albopictus) Avrupa'da giderek daha fazla yerleşik hale geldiğini ve bu durumun artarak devam edeceğini öngörüyorlar.

Editör: Süper Kanal TV